Middelbare scholen in Gent krijgen 1 online inschrijvingssysteem

Inschrijven in een Gentse middelbare school voor volgend jaar zal moeten gebeuren via 1 online aanmeldingssysteem. Het moet lange wachtrijen aan scholen voorkomen en vermijden dat ouders gaan kamperen aan scholen om hun kind in te schrijven. Ook een aantal scholen uit Melle, Evergem, Lochristi, Merelbeke, Zelzate, Wachtebeke doen mee maar daar blijven wel andere systemen bestaan.

In Gent gaan alle middelbare scholen hetzelfde inschrijvingssysteem gebruiken. Schepen Elke Decruynaere (Groen): "Het is gedaan met kamperen aan de schoolpoort in Gent, ook voor het secundair onderwijs."

De stad Gent was bang voor onduidelijkheid die er zou zijn, als er verschillende systemen zouden bestaan. Maar dat is dus nu van de baan. Gent wachtte, net als andere steden en gemeenten, op een algemeen systeem vanuit Vlaanderen maar vlak voor de kerstvakantie is beslist dat niet in te voeren. Daarom beslist Gent nu op eigen houtje om de regels toch gelijk te stellen, in samenspraak met alle middelbare scholen. 

"Het systeem is zo gemaakt dat bijna iedereen de eerste school van voorkeur krijgt," zegt Decruynaere. Vorig jaar werd het systeem al uitgetest door heel wat scholen, maar niet allemaal. Toen kreeg 96 procent van de aangemelde kinderen het bericht dat ze naar hun gekozen school kunnen gaan. Toch raadt Decruynaere ouders ook aan een tweede en derde keuze op te geven. Want als een school volzet is, dan worden de beschikbare plaatsen toegewezen via toeval en schoolvoorkeur.

Niet-Gentse scholen doen mee

Naast alle secundaire scholen in Gent, doen ook scholen uit andere gemeenten rond Gent mee. Zo'n tien scholen uit Melle, Evergem, Lochristi, Merelbeke, Zelzate, Wachtebeke zullen ook in de lijst staan. Het aanmelden is mogelijk van 1 april 2019 tot en met 26 april 2019 op de website: www.meldjeaansecundair.gent.be

Meest gelezen