Videospeler inladen...

VS-president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim gaan elkaar opnieuw ontmoeten

Na de eerste top in juni vorig jaar in Singapore zijn de twistpunten tussen de VS en Noord-Korea niet opgelost. Een tweede top eind februari zou dat dus nu moeten verhelpen. Vandaag heeft Trump een hoge Noord-Koreaanse gezant ontvangen op het Witte Huis.

Tot de nieuwe topontmoeting is besloten tijdens het bezoek van de speciale Noord-Koreaanse gezant Kim Yong-chol op het Witte Huis vanavond. Hij werd daar door president Donald Trump ontvangen in het Oval Office. Daar is ook een brief van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un overhandigd aan Trump. Gisteren had gezant Kim al een onderhoud met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo.

De nieuwe top zou ergens eind februari moeten plaatsvinden. De plaats van de ontmoeting zal later bekendgemaakt worden. In juni vorig jaar hebben Trump en Kim Jong-un elkaar al eens ontmoet in Singapore. Dat was toen de eerste ontmoeting tussen een Amerikaanse president in functie en de leider van het stalinistische Noord-Korea.

Behalve het historische karakter heeft die top toen niet zo veel aarde aan de dijk gezet. De VS blijft vasthouden aan sancties vooraleer het regime in Pyongyang echt werk maakt van nucleaire ontwapening onder internationaal toezicht. Noord-Korea schijnt dan weer geen haast te maken met die ontwapening en lijkt geërgerd over die internationale sancties, die het regime nu toch wel echt begint te voelen.

Waarover valt er te praten?

Over die tweede top Trump-Kim werd al een tijdje gespeculeerd, zeker nadat Kim Jong-un onlangs poolshoogte is komen nemen bij de Chinese president Xi Jinping in Peking.

Toch blijven de standpunten van Washington en Pyongyang mijlenver uiteen liggen en dat was ook niet anders op de top in Singapore. Er wordt druk overlegd -openlijk en in het geheim- tussen de VS, China en Noord- en Zuid-Korea, maar veel concreets levert dat vooralsnog niet op. Opsteker is wel dat de oorlogsretoriek van 2017 met "seniele zot" en "little rocket man" achterwege blijft, maar dat is het dan ook zowat.

Het wordt dus uitkijken naar wat die tweede top zou kunnen opleveren, want als dat weer een nietszeggende verklaring is, kan de huidige "dooi" niet blijven duren zonder concrete resultaten en is voor beide kampen een terugvallen in de conflicttoestand een optie.

Bekijk hieronder beelden uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen