Financieele Dagblad verbreekt banden met journalist die uit Turkije is gezet

De hoofdredactie van het Nederlandse Financieele Dagblad (FD) verbreekt de banden met journalist Ans Boersma, die door Turkije is uitgezet. Dat schrijft de hoofdredactie in een artikel op haar nieuwssite.

Na haar uitzetting heeft de leiding van de krant enkele "intensieve gesprekken" met Ans Boersma gehad. In die gesprekken heeft de journalist "onvoldoende duidelijkheid kunnen verschaffen over haar rol". Verder heeft de hoofdredactie, op basis van de gesprekken, voorlopig kunnen besluiten dat ze drie keer nalatig is geweest in de informatie die ze aan de hoofdredactie had verstrekt.

Voor haar benoeming had Boersma ontkend dat persoonlijke motieven aan de basis lagen van haar beslissing om zich in Turkije te willen vestigen. "Als het FD had geweten dat Ans Boersma een jaar eerder een relatie had gehad met een Syriër die via Turkije naar Nederland was gevlucht, zou dat voor het FD een belangrijke reden zijn geweest haar niet als freelance correspondent aan te trekken."

Daarnaast werd de krant ook niet geïnformeerd toen haar ex in Nederland in de publiciteit kwam, en evenmin nadat hij eind oktober werd opgepakt. "De hoofdredactie is diep teleurgesteld over haar nalatigheid. De vertrouwensrelatie is hierdoor ernstig geschaad. Om deze reden heeft het FD vrijdag aan Ans Boersma meegedeeld dat zij niet meer voor ons kan werken."

De krant ziet voorlopig geen reden om te twijfelen aan de ruim 45 artikels die Boersma de afgelopen twee jaar voor FD schreef.

Meest gelezen