Fiscus int 6,25 miljoen euro aan ontdoken verkeersbelastingen en boetes

De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) heeft vorig jaar bijna 1 miljoen personenwagens gecontroleerd. In 9.700 gevallen stelde zij een overtreding vast. Het leverde de schatkist ruim 6,25 miljoen euro aan achterstallige verkeersbelastingen en boetes op. 

Sinds een paar jaar gaat VLABEL actief op zoek naar wanbetalers van verkeersbelastingen en boetes. De administratieve inningsprocedures werden daartoe vereenvoudigd en betalingen worden ook beter opgevolgd. Ook stuurt VLABEL meer controleteams de weg op.

Vorig jaar werden bijna 1.500 controleacties gehouden, waarbij in totaal bijna 1 miljoen personenwagens werden gecontroleerd. Net geen 1 procent van de gecontroleerde bestuurders bleek niet in orde te zijn met de betaling van verkeersbelastingen of boetes. VLABEL kon ruim 6,25 miljoen euro aan achterstallige bedragen innen. 

Automatische nummerplaatherkenning

De controles verlopen via het systeem van automatische nummerplaatherkenning. Het systeem herkent wanbetalers die vervolgens uit het verkeer worden gehaald. 7 op de 10 controles voert VLABEL alleen uit. Voor de overige controles werkt zij samen met andere diensten zoals de politie, de wegeninpectie, de arbeidsinspectie en de douane. 

Uit de analyse van de controleresultaten blijkt dat bestuurders die rijden met een groene Z-plaat (een nummerplaat van een autohandelaar) vaker in overtreding zijn dan andere (bijna 1 op 5). Ook Vlamingen die onwettig met een buitenlandse nummerplaat rijden blijken vaker in de fout te gaan (ruim 9 procent).

Takelen, wielklem of verkopen

Bestuurders die betrapt worden op wanbetaling, moeten hun achterstallige boetes of verkeersbelasting meteen betalen. Als zij niet betalen, dan wordt hun auto weggetakeld of vastgezet met een wielklem. Ook de boorddocumenten worden dan in beslag genomen. Jaarlijks worden een 100-tal voertuigen van wie de eigenaar niet betaalt uiteindelijk verkocht.

Het is het tweede jaar op rij dat VLABEL voor meer dan 6 miljoen euro aan achterstallige bedragen ophaalt. Vlaams minister van Financiën en Begroting Lydia Peeters (Open VLD) is tevreden met de cijfers: "Een correcte inning van achterstallige boetes en belastingen is niet meer dan rechtvaardig tegenover alle Vlamingen die hun verkeersbelasting ieder jaar wel netjes en op tijd betalen. Ik moedig bijkomende controles van de Vlaamse Belastingdienst dan ook aan."   

Meest gelezen