FM of DAB+, welke radio in jouw nieuwe wagen?

Binnen de twee jaar moeten alle auto's in Europa uitgerust zijn met een digitale DAB+radio. Maar de bezoekers van het autosalon in Brussel moeten zich voorlopig geen zorgen maken. De FM-radio verdwijnt het volgende decennium nog niet, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman in "De wereld vandaag".

De DAB+radio heeft een hele reeks voordelen ten opzichte van de FM-ontvanger. De ontvangst is loepzuiver, het aanbod aan radiostations is veel uitgebreider en bovendien is hij gebruiksvriendelijker, zegt Beeckman.

Ondanks deze voordelen loopt de uitrol van het nieuwe systeem in Europa erg traag. Binnenshuis heeft DAB+ af te rekenen met de concurrentie van de internetradio en in de wagen heerst de FM-radio. Door het vlakke landschap in Vlaanderen is het bereik van FM erg goed en veel mensen zien tegen de kosten om over te schakelen op een DAB+-radio niet zitten.

Vorig jaar was 30 procent van de auto's die verkocht werden al uitgerust met een DAB+radio en met de deadline om binnen de twee jaar alleen nog DAB-autoradio's te verkopen, wil Europa de uitrol van DAB+ een zetje in de rug geven.

Toch moeten de mensen die binnenkort een nieuwe wagen kopen zich geen zorgen maken. Eerst was er sprake van dat FM over enkele jaren uit de ether zou verdwijnen, maar die plannen zijn voorlopig afgevoerd. Met een gemiddelde levensduur van acht jaar zal de koper van een nieuwe wagen met FM-ontvanger tegen dan geen radio moeten missen. 

Meest gelezen