Videospeler inladen...

Theo Francken: "Heb Melikan Kucam niet geconfronteerd om onderzoek niet te doorkruisen"

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ving naar eigen zeggen in oktober vorig jaar voor het eerst een gerucht op over mogelijke fraude met humanitaire visa door Melikan Kucam. Dat verklaart hij in "Terzake". In december hoorde Francken de geruchten opnieuw, zegt hij. Maar hij heeft het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid daar toen niet mee geconfronteerd "om het onderzoek niet te doorkruisen".

Wanneer was toenmalig staatssecretaris Francken op de hoogte over mogelijke malversaties met humanitaire visa door het Mechelse gemeenteraadslid Kucam? "In oktober heb ik een gerucht opgevangen. Dat was via via via, zeer ongeloofwaardig. Toen viel ook een eerste keer die naam, eind oktober. Ik heb toen aan de betrokkene gezegd om naar de politie te gaan."

Op dat moment leek het verhaal Francken "heel onwaarschijnlijk". Maar in december kwamen er Francken opnieuw geruchten ter ore. "Toen is mij bevestigd dat er naar de politie is gegaan, dus moest ik zelf niet meer naar de politie gaan." Francken vindt dat hij inderdaad niet zelf naar de politie moest stappen. "Dat is helemaal wat er in de strafwet staat. Dan moet er namelijk al tastbaar bewijs geleverd zijn, dat heb ik nooit gezien, ook niet in december."

Theo Francken heeft Melikan Kucam destijds ook niet geconfronteerd met die geruchten. "Enerzijds omdat de reddingsoperatie toen al gedaan was. Het had daar dus geen invloed op. Er was ook niets dat liep. Ten tweede was er een klacht ingediend in december en dus wou ik het onderzoek niet doorkruisen. Als het parket ermee bezig is, ga ik geen slapende honden wakker maken."

Afgelopen weekend was er dan nog de nieuwjaarsfuif van de N-VA, waar Francken nog poseerde met Kucam op de foto. Had hij niet voorzichtiger moeten zijn daar? "Ik heb wel honderden foto's genomen. Je kan daar achteraf altijd over prakkeseren (piekeren, nvdr.). Wat wil dat zeggen? Ik was niet persoonlijk met hem bevriend. Het was een partijlid dat heel actief was en heel veel foto's nam. Misschien had hij daar wel een dubbele bedoeling mee. Op den duur zie je spoken."

"Ik ben er zeker van dat kabinetsmedewerkster geen geld heeft aanvaard"

In december heeft Theo Francken zijn kabinetsmedewerkster die zich bezighield met humanitaire visa ingelicht over de geruchten. "Ben je daarvan op de hoogte? Denk je dat dat zo gelopen is? Denk je dat dat mogelijk is", heb ik aan een of meerdere kabinetsmedewerkers gevraagd, klinkt het.

De naam van de desbetreffende kabinetsmedewerkster werd gisteren ook aangehaald in de Kamer. "Ik ben er zeker van dat zij geen geld heeft aanvaard voor visa", aldus Francken. "Ik heb geen enkele indicatie van het tegendeel. Ik neem het op voor mijn medewerkers tot bewijs van het tegendeel."

Bekijk hieronder het interview met Theo Francken in "Terzake":

Videospeler inladen...

Theo Francken en humanitaire visa, "Terzake" zet in onderstaande reportage de feiten op een rij:

Videospeler inladen...

Meest gelezen