Videospeler inladen...

Geert Bourgeois: "Jean-Marie Dedecker escaleert snel in uitspraken, goed dat hij van plan is mond met zeep te spoelen"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is tevreden dat Jean-Marie Dedecker belooft om voorzichtig te zijn met openlijke kritiek op de N-VA. Dedecker zal bij de verkiezingen van 26 mei als onafhankelijke de West-Vlaamse N-VA-Kamerlijst duwen. 

Dedecker wordt wel eens een "brulboei" genoemd en wil als parlementair zijn gedachten kunnen blijven zeggen. In het verleden bekritiseerde hij ook de N-VA. Nu hij op een lijst zal staan van de Vlaams-nationalisten belooft hij wat voorzichtiger te zijn.  "Het is compleet logisch dat als je deel gaat uitmaken van de nieuwe familie, dat je een klein beetje zeep in de mond neemt", aldus Dedecker gisteren.

Iets wat N-VA-kopstuk Bourgeois toejuicht. "Ik vind dat een heel goed voornemen", klinkt het. "Jean-Marie Dedecker is een man met een goede inborst, een goede man. Maar hij heeft nogal een groot ego en escaleert nogal snel in zijn uitspraken. Als hij zegt dat hij zijn mond gaat spoelen met zeep, dan ben ik daar blij om."

Het is bekend dat Geert Bourgeois eerder een koele minnaar is van de figuur van Jean-Marie Dedecker. Bourgeois hield zijn komst naar de N-VA eerder al tegen. Nu kan het dus wel, als onafhankelijke. "Dat is de beslissing die genomen is. Hij treedt inderdaad niet toe tot de N-VA, dat is ook nooit aan de orde geweest. Dat zou niet geleid hebben tot een akkoord in die omstandigheden."

Meest gelezen