Videospeler inladen...

Graafwerken van bergingstunnel voor Spaanse peuter lopen vertraging op

De zoektocht naar de tweejarige peuter, die zondag in Spanje in een meer dan 100 meter diepe schacht voor grondwateronderzoek was gevallen, heeft opnieuw vertraging opgelopen. Een boormachine moet een bergingstunnel graven, maar het transport van het toestel naar de plaats van het ongeval bleek complexer dan verwacht.

Wegens de te steile toegangsweg moest de 75 ton zware machine in twee delen gedemonteerd worden, die na elkaar naar de schacht in Totalán in de provincie Málaga zullen gebracht worden. Dat schreef El País onder aanhaling van de reddingsdiensten.

De tweejarige Julen heeft ondertussen geen teken van leven gegeven. De jongen zou zondag tijdens een gezingsuitstap in het gat gevallen zijn, dat slechts een diameter heeft van 25 tot 30 centimeter. Camerabeelden toonden in de schacht een zakje snoepgoed, dat het kind bij zich zou hebben gehad. Los zand belette dat de camera dieper in de schacht kon doordringen.

De schacht is volgens de autoriteiten 107 meter diep. Dat is ongeveer de hoogte van een dertig verdiepingen tellend gebouw. Hij werd in december op zoek naar water in de door droogte geteisterde regio blijkbaar zonder toestemming gegraven.

De reddingsploegen willen vandaag nog met het graven van een of eventueel twee reddingstunnels beginnen, die loodrecht op de schacht moeten staan. In een eerste etappe zal rond de 80 meter diep gegraven worden. Vervolgens zullen meer ervaren mijnwerkers een eerste verbinding naar de schacht maken, om eerst op die diepte opnieuw met een robotcamera naar het kind te zoeken. Ook een grondradar uit Zweden zal ingezet worden.

Voor de eerste etappe moet nog maar 55 meter diep gegraven worden omdat bij de opstelling van het platform voor de stabilisering van de boormachine al 25 meter werd uitgegraven, zei ingenieur Angel García Vidal vrijdag als woordvoerder van de reddingsteams aan de pers. Onder de beste omstandigheden zou voor de 55 meter 12 tot 16 uur nodig zijn. Zegsmannen van het bedrijf dat de boormachine ter beschikking stelt, zeggen dat er eerder rekening moet worden gehouden met mogelijk drie dagen.

Het honderdtal helpers ter plekke voert ook nog op een ander vlak een race tegen de klok, omdat in het weekeinde in Totalán regen werd aangekondigd.
 

Bekijk hieronder beelden van de reddingsoperatie:

Videospeler inladen...

Meest gelezen