Duitsland wil voortrekkersrol spelen in dossier IJzeren Rijn

Er zit beweging in het oude dossier van de IJzeren Rijn. Dat is de spoorverbinding tussen de haven van Antwerpen en het Duitse Ruhrgebied, die ook via Noord-Limburg zal lopen. Duitsland is nu bereid om een voortrekkersrol op te nemen. De Duitse verkeersminister zei dat bij een overleg met Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

"Vroeger was Duitsland wat terughoudend", zegt Vlaams minister Ben Weyts. "Maar op basis van een nieuwe studie waaruit blijkt dat het nieuwe tracé 3RX veel voordeliger is, heeft Duitsland gezegd dat het Vlaanderen wil volgen en zelfs een voortrekkersrol wil opnemen. Het nieuwe tracé is korter, het is goedkoper en heeft een kleinere impact op het milieu."

Nog niet opgelost

Die voortrekkersrol betekent nog niet dat het dossier helemaal opgelost is. "Duitsland gaat er nu voor zorgen dat de drie landen, Duitsland, België en Nederland aan tafel gaan zitten om een raamwerk te bepalen waarbinnen we aan de slag kunnen gaan. Ik ben dus nog niet euforisch, maar het is een stap vooruit om dit dossier uit het slop te halen", besluit Weyts.

Meest gelezen