Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Indonesië gaat bejaarde "geestelijke achter bomaanslag in Bali in 2002" vrijlaten

In Indonesië zal de beruchte islamgeestelijke Abu Bakar Ba'asyir vervroegd worden vrijgelaten. De man wordt beschouwd als het brein achter de bloedige bomaanslag op een discotheek op het eiland Bali in 2002. Hij was alleszins de leider van de terreurgroep Jemaah Islamiyah, die gelinkt was aan Al Qaeda.

"De belangrijkste reden is van humanitaire aard. De man is oud en zijn gezondheidstoestand is slecht", zo reageerde de Indonesische president Joko Widodo op het nieuws van de vrijlating. Widodo noemde ook "veiligheidsredenen", maar verklaarde die niet verder.

Mogelijk wil de president de 80-jarige geestelijke niet in de gevangenis laten sterven omdat hij dan een martelaarsstatus zou krijgen bij radicale moslims. Critici vinden echter dat er ook electorale redenen zijn. Over enkele maanden zijn er presidentsverkiezingen in Indonesië en de progressieve president Widodo wil graag herkozen worden. Daartoe zou hij zijn imago van de conservatieve moslims in Indonesië willen opkrikken.

Ba'asyir is inderdaad oud en ziek. Om die redenen is hij een tijd geleden overgebracht van een sterk bewaakte gevangenis naar een instelling in Bogor nabij de hoofdstad Jakarta. Daar kan hij snel naar een ziekenhuis worden gebracht.

Bij de aanslag op Bali zijn in 2002 niet minder dan 202 doden en 209 zwaargewonden gevallen.
AP2002

Geestelijke vader van moslimterreur in Zuidoost-Azië

Abu Bakar Ba'asyir (soms ook Bashir geschreven) werd in 1938 geboren in het oosten van het eiland Java in een familie met wortels in de provincie Hadhramawt in Jemen. Hij volgde een opleiding tot islamitisch geestelijke en opende nadien zijn eigen "madrassa" of religieuze school in de buurt van Solo op Java.

In de jaren 80 vluchtte hij voor de dictatuur van president Suharto naar het buitenland en legde hij daar internationale contacten met mensen die opleidingskampen voor moslimstrijders hadden in Afghanistan en het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen. Na de val van Suharto en de installatie van de democratie in Indonesië keerde hij terug.

Ba'asyir groeide uit tot de spirituele leider van de radicale moslimgroep Jemaah Islamiyah, alhoewel hij dat ontkende. Hij riep wel op tot het omverwerpen van de seculiere staat in Indonesië en de vervanging daarvan door een islamitische staat die geheel Zuidoost-Azië moest omvatten. Om die redenen zat hij vaak in de cel.

De Jemaah Islamiyah groeide uit tot de lokale tak van het terreurnetwerk Al Qaeda in Zuidoost-Azië en voerde in 2002 de bloedige bomaanslag uit op een discotheek op het Indonesische eiland Bali. Bij die aanslagen zijn 202 doden gevallen, onder hen veel toeristen, maar ook 38 Indonesiërs. De daders zijn of omgekomen of veroordeeld en geëxecuteerd, maar de veroordeling van Ba'asyir werd in beroep afgewezen wegens te weinig bewijzen. Wel is hij veroordeeld wegens het opzetten van terreurkampen in Aceh in het noorden van Sumatra. In 2014 riep Ba'asyir vanuit de gevangenis zijn trouw uit aan de terreurgroep IS.

Meest gelezen