Joybot - Flickr / Creative Commons by-sa

Proef met keuzemenu op noodnummers stopgezet omdat er nog oude draaischijftelefoons gebruikt worden

Het proefproject waarbij bellers een keuzemenu krijgen als ze de noodnummers 112, 101 of 100 intikken, is stopgezet. Proximus ontdekte bij de proef in West-Vlaanderen en Namen dat heel oude telefoontoestellen niet overweg konden met het menu. Dat schrijft Het Nieuwsblad en wordt bevestigd aan VRT NWS.

Sinds 1 oktober kregen bellers van de noodnummers 112, 101 en 100 in de pro­vincies West-Vlaanderen en Namen een kort keuzemenu. De beller moest kiezen of hij de brandweer of ambulance ("druk 1") nodig had, ofwel de politie ("druk 2").

Het keuzemenu zorgde volgens de noodcentrales voor een win-winsituatie. Bellers hoefden niet langer het onderscheid te onthouden tussen 112 en 100 enerzijds en 101 - de politie - anderzijds, en de centrales moesten een pak minder verkeerd verbonden telefoontjes verwerken.

Draaischijf

Tijdens het proefproject stelde men echter vast dat de eigenaars van oude telefoontoestellen, die met het zogenoemde pulskiezen werken, niet door het keuzemenu geraakten en dus de noodcentrales niet konden bereiken. Het gaat om oude, vaste telefoons met een draaischijf en sommige oudere toestellen met knoppen.

Hoeveel van die toestellen er nog in gebruik zijn, is niet precies geweten. Maar omdat niet gegarandeerd kan worden dat het keuzemenu voor àlle telefoons werkt, wordt het dus afgevoerd. Of het project later al dan niet een vervolg zal krijgen, zal beslist worden na evaluatie van het project.

Testnummer

Proximus heeft overigens een speciaal nummer gelanceerd waarop klanten kunnen checken of hun toestel al dan niet overweg kan met keuzemenu's. Dit nummer is 0800 22 123.

Fabrice Gansbeke van Proximus gaf in "De inspecteur" op Radio 2 meer uitleg over deze test.

Beluister het gesprek met Fabrice Gansbeke in "De inspecteur":

Meest gelezen