JEAN CLAUDE CHAUDY

Literaire brunch of een bloedmaan? Hier kunt u terecht voor een culturele trip

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Chef Cultuur van VRT NWS Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Ingeduffeld naar buiten

Nog tot donderdag speelt in Brugge de gratis openluchtvoorstelling Amor. Kleed je warm genoeg, of laat je verwarmen door het "vurig straattheater" van Compagnie Bilbobasso. Elke avond om 19.30 uur speelt de voorstelling in een andere Brugse wijk, zo kunt u zaterdagavond naar Sint-Michiels en zondagavond naar Male.

Als u er een dagje Brugge van wilt maken, kunt u het kasteel "Ten berghe" bezoeken, even buiten het stadscentrum. Dat neogotische kasteel is zondag uitzonderlijk open voor het publiek. Tickets moeten op voorhand worden gekocht.

Alweer een weekend van de laatste kans

Dit weekend sluiten opnieuw enkele spraakmakende tentoonstellingen. Om aan de vraag te voldoen zijn enkele musea extra lang open. Zo kunt u zaterdagavond in het museum M in Leuven tot 22 uur terecht om de collectie van de familie Arenberg te bewonderen. Zondag sluit de expo om 18 uur. Er wordt heel wat volk verwacht deze laatste dagen.

In Brussel houdt BOZAR het iets bescheidener. De expo "Beyond Klimt" blijft zaterdag en zondag toegankelijk tot 19 uur. Daarna keren de werken van Gustav Klimt, Egon Schiele, Oskar Kokoscha en (vooral) hun navolgers terug naar de eigenaars.

Bekijk hieronder het verslag van Ann De Bie uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Antwerpen neemt dit weekend afscheid van "haar" architect, Léon Stynen. Het is dit weekend uw laatste kans om de expo in deSingel te bekijken, met een overzicht van zijn meest belangrijke werken. Daarmee wordt zondag meteen het Stynenjaar afgesloten. DeSingel, waar de expo te zien is, is trouwens een van de hoogtepunten uit het oeuvre van de architect.

In het Museum voor Schone Kunsten in Gent sluit zondag de tentoonstelling over de vergeten vrouwelijke kunstenaars uit de 16e en de 17e eeuw. Wie deze Italiaanse "dames van de barok" wil (her)ontdekken weet waarheen.

Literair verantwoord brunchen buitenshuis...

Zondag organiseert het Davidsfonds het jaarlijkse "Toast literair", met zo'n 200 literaire evenementen in alle Vlaamse provincies. De organisatoren noemen het zelf de "grootste literaire brunch" van Vlaanderen.

... of wakker blijven voor de maansverduistering

U kunt de koude ook verjagen door onder een zacht deken te kijken naar de nieuwste series, zoals het vijfde seizoen van "Grace and Frankiedat dit weekend werd gelanceerd. De andere series en films van 2019 lijst Ward Verrijcken voor u op. 

Vergeet tijdens de bingewatchen 's nachts niet naar buiten te kijken, want zondag op maandag verwachten we opnieuw een totale maansverduistering. Vanaf 3.30 uur begint de maan te verduisteren, met een rode maan tot gevolg. Het hoogtepunt wordt na 6 uur maandagochtend verwacht. Verschillende sterrenwachten zijn voor de gelegenheid 's nachts open.

Beluister hieronder de weekendtips uit "De ochtend":

Meest gelezen