Videospeler inladen...

Minister Maggie De Block (Open VLD): "Er waren nog meer tussenpersonen voor humanitaire visa, ook op andere plaatsen"

Niet alleen in Mechelen en Aalst stelden individuele tussenpersonen lijsten samen voor het kabinet van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA), met mensen die in aanmerking kwamen voor een humanitair visum. "Er waren ook nog andere plaatsen", zegt Minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Nadat ons reportagemagazine Pano deze week blootlegde dat sommige Syrische christenen tussenpersonen moesten betalen om een humanitair visum te krijgen, heeft minister De Block haar administratie gevraagd uit te zoeken om welke tussenpersonen het gaat. Die mensen leverden voor het kabinet van Theo Francken lijsten aan van mensen die een humanitair visum wilden aanvragen.

Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam wordt er in elk geval van verdacht betrokken te zijn bij zo'n 200 dossiers. Maar volgens De Block zijn er meer dan 600 dossiers waarbij zulke tussenpersonen zijn ingeschakeld. Het is daarbij nog niet duidelijk of die ook geld eisten om namen op een lijst te zetten.

Wie stelde die lijsten op?

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) preciseert dat het om 677 gevallen gaat in 2018. "Maar die tussenpersonen worden niet noodzakelijk bij naam genoemd", geeft De Block aan. Over 2017 is er volgens DVZ geen specifieke informatie meer terug te vinden over dit soort visa.

Opmerkelijk: tot dusver was bekend dat er in Mechelen en in Aalst gewerkt werd met die tussenpersonen. Maar, zo zegt De Block, "er zijn ook nog andere plaatsen", zonder meer details te geven. 

DVZ zegt dat niet te kunnen bevestigen, omdat de lijsten die ze daar doorgestuurd kregen afkomstig waren van het kabinet van Francken. Het was voor DVZ onduidelijk wie die lijsten mee opstelde.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 1":

Videospeler inladen...

Meest gelezen