Videospeler inladen...

Moeder slachtoffer aanslag getuigt emotioneel: "Ik voel me een moeder van wie de vleugels zijn afgeknipt"

"Hoe ik me voel? Als een moeder van wie de vleugels zijn afgeknipt. Ik denk altijd aan hem." De moeder van de 26-jarige Alexandre Strens, die stierf bij de aanslag in het Joods Museum, heeft een emotionele getuigenis afgelegd op het proces. "Op 24 mei is mijn zoon vertrokken en nooit teruggekeerd. Zijn leven is op die dag gestopt."

Op het proces over de aanslag op het Joods Museum komen vandaag enkele burgerlijke partijen aan het woord. Onder hen ook de moeder van Alexandre Strens, de 26-jarige man die enkele dagen na de aanslag stierf aan zijn verwondingen. 

Emotioneel heeft ze verteld over haar zoon: "Alexandre hield van het leven. Alexandre was charmant, vriendelijk, moedig, een werker. Hij was gepassioneerd door geschiedenis, door muziek. Hij was altijd aan het lezen, hield van reizen. Hij was de zevende van acht kinderen, en was door iedereen geliefd. Hij belde mij elke dag. Hij was een bon vivant, hij was gelukkig."

Een fatale 24 mei: "Hij is vertrokken en nooit meer teruggekeerd"

"Op 24 mei zou ik met hem eten. Hij is vertrokken en nooit meer teruggekeerd. Zijn leven is op die dag gestopt." Na de schietpartij werd het 26-jarige slachtoffer nog naar het ziekenhuis gebracht, waar hij enkele dagen later overleed aan zijn verwondingen. De vrouw kwam om 22 uur aan in het ziekenhuis. Daar wachtte iemand van het medisch personeel haar op. ""Zullen we hem ontkoppelen", vroeg hij. "Met een halve kilo hersenen die gevallen is?" Zo spreek je toch niet tegen mensen? (...) De dokter zei later dat hij mij nog kon horen", vertelt zijn moeder. "Ik heb gezegd dat zijn prinses hem dag zei. Dat we de dader zouden vinden en dat justitie bij hem was. Daarna rolden er twee tranen over zijn wang."

Op 24 mei zou ik met hem eten. Hij is vertrokken en nooit meer teruggekeerd. Zijn leven is op die dag gestopt.

Moeder Alexandre Strens

De voorzitter vroeg nog hoe de vrouw zich voelde. "Hoe ik mij voel? Als een moeder wier vleugels werden afgeknipt. Ik denk altijd aan hem." Ze eindigt met: "Wat ik wil, is gerechtigheid voor Alexandre, ik heb vertrouwen in het gerecht." Terwijl de vrouw haar verhaal vertelt, kijkt hoofdbeschuldigde Mehdi Nemmouche regelmatig naar beneden. 

Wat ik wil, is gerechtigheid voor Alexandre.

Moeder Alexandre Strens

Voorzitter Joods Museum: "Nog geen enkele keer is de naam van de slachtoffers genoemd op dit proces"

Ook de voorzitter van het Joods Museum, Philippe Blondin, werd vanmorgen gehoord. Hij vertelde over de slachtoffers. "Dominique was, net als Alexandre, de beste ambassadrice die we konden hebben. Het onthaal is heel belangrijk in een museum. Het duo Alexandre-Dominique werkte uitstekend."

"We hebben nooit een bedreiging gekregen, er zijn geen enkele keer graffiti gespoten. Wat ons overkomen is, was een donderslag bij heldere hemel."

Wat ons overkomen is, was een donderslag bij heldere hemel.

Philippe Blondin, voorzitter Joods Museum

Hij eindigde met een boodschap over het proces zelf. "Dit proces is al een paar dagen bezig. Tot deze morgen is de naam van de slachtoffers nog geen enkele keer genoemd. Dat is ongelooflijk te betreuren."

Beelden aanslag in de rechtbank getoond

Voor het eerst zijn ook alle camerabeelden van de aanslag getoond in de rechtszaal. In totaal hebben vier bewakingscamera's de schietpartij gefilmd. Die duurde maar 82 seconden. Op de beelden is te zien dat de dader heel snel te werk ging en de slachtoffers geen schijn van kans maakten. 

Meest gelezen