Mu.ZEE verwerft topschilderij van Georges Vantongerloo

Het Oostendse Mu.ZEE koopt elk jaar een topstuk en nu is dat “Formation de la matière” van de Belgische abstracte kunstenaar Georges Vantongerloo.

De afgelopen jaren heeft Mu.ZEE zijn collectie uitgebreid met schilderijen van James Ensor, Léon Spilliaert, Jean Brusselmans, Jules Schmalzigaug en nu komt daar een werk van Georges Vantongerloo bij, een “topstuk” meldt Mu.ZEE verheugd.

De Stijl

Georges Vantongerloo (1886-1965) was een pionier van de Belgische abstracte kunst. Nadat hij gewond was geraakt in de Eerste Wereldoorlog verbleef hij in Nederland, waar hij kennismaakte met Jules Schmalzigaug en stichtend lid was van de bekende groep De Stijl, met Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Piet Mondriaan.

Vantongerloo studeerde wiskunde en paste dat toe in zijn werk. Dat leidde tot geometrische, abstracte schilderijen. Hij maakte ook sculpturen van fijn metaal. Bij leven exposeerde hij al in de belangrijkste musea en ook nu is zijn werk te zien over heel Europa. 

Het werk “Formation de la Matière" toont "beweeglijke concentrische cirkels met groene, gele, oranjerode en paarsblauwe verftoetsen op een witte ondergrond, het symbool van het onbevattelijke en het lege," verduidelijkt Mu.ZEE. Het aangekochte schilderij is te zien in de nieuwe collectiepresentatie van het museum in Oostende.

Georges Vantongerloo

Meest gelezen