"Nee tegen nonsens": actie tegen "fake news" in Brugge

​​​​​​​In het station van Brugge voert Europahuis Ryckevelde actie tegen "fake news". Dat zou volgens hen onder meer invloed hebben gehad op de brexit, de beslissing van de Britten om uit de EU te stappen.

"Fake news" is nieuws dat verspreid wordt door politieke partijen of andere belangengroepen om mensen hun mening te beïnvloeden, maar niet altijd klopt. Europahuis Ryckevelde is een instelling die mensen wil informeren over Europa. Zij vrezen dat fake news invloed had op de brexit.

Opletten bij verkiezingen

Europahuis Ryckevelde verwacht dat ook met de federale verkiezingen in het vooruitzicht, weer veel nepnieuws zal opduiken. Actievoerder Fauke Deceuninck: "Fake news is er altijd geweest onder de vorm van propaganda. Maar meer en meer mensen halen hun nieuws van sociale media. En dat is net de gevaarlijkste plaats waar fake news zich kan verspreiden."

Anders lezen op sociale media

Deceuninck: "Mensen lezen op sociale media minder kritisch en lezen vaak alleen maar de grote koppen, niet het volledige artikel. Dat kan mensen heel vaak op het verkeerde been zetten." Op de site van Europahuis Ryckevelde kan je zelf testen of je nepnieuws herkent.

Meest gelezen