"Ik zal Coca-Cola altijd dankbaar zijn om van "First time" een hit te maken"

"Het succes voelde onrealistisch aan. Toch was het echt. Alsof een droom uitkwam." Dertig jaar geleden deed Robin Beck een reclamedeuntje voor Coca-Cola dan ook uitgroeien tot een heuse hit, vooral dan in Europa. The Coca-Cola Company had eerst het tienerpubliek verrast met een soort smartlap-commercial die inspeelde op "de eerste keer". Het succes noopte Beck, die de begeleidende muziek voor haar rekening genomen had, om een aangepaste single uit te brengen. Die klom ook in Vlaanderen begin 1989 naar de hoogste positie in de hitparade.

Het was volgende reclameboodschap, waarmee de multinational ruim 30 jaar geleden hoopte meer frisdrank te verkopen:

Robin Beck: "Het is nu eenmaal een feit dat het liedje gelanceerd werd als een reclamedeuntje, maar er kwam al snel interesse vanuit de radiowereld, waardoor we er een echt lied van gemaakt hebben. Ik ben blij dat ik het op die manier aan de wereld heb laten horen. Want je weet op voorhand natuurlijk niet hoe je carrière van de grond zal komen. Om een hit te maken heb je geluk nodig, de juiste timing en de juiste artiest. Bij dit nummer kwamen die elementen perfect samen." (Melodic, oktober 2017)

"Dit nummer heeft mijn carrière gelanceerd. Dus kan ik niet anders dan ervan te houden. Toegegeven, ik ben het soms beu gehoord geweest toen ik jonger was. Ik was te jong om het toen ten volle te waarderen. Maar nu ben ik er helemaal weg van. Ik zal er altijd dankbaar voor zijn, omdat ik er de mogelijkheid door gekregen heb om met muziek bezig te kunnen blijven." (My Global Mind, juli 2013)

"Het plotse succes was eigenlijk heel raar en onwezenlijk. Van het ene op het andere moment word je uit je omgeving gehaald. Eigenlijk word je geleefd vanaf het moment dat de eerste contacten met de diverse media plaatsvinden, tot je terugkeert naar huis. En daar tussenin zaten heel veel interviews, optredens, TV programma's en noem maar op. Ik was er totaal niet op voorbereid, maar ik had het ook niet willen missen. Het heeft mijn carrière natuurlijk wel op de rails gezet." (Metal Fan, februari 2009)

"Ik beschouw mezelf niet zozeer als een onehitwonder. Natuurlijk heb ik maar één nummer 1-hit gehad, maar er zijn nog andere singles geweest die in de hitparades geraakt zijn. Zelfs tot in de top 10. Zo slecht is dat toch niet. Om de dansversie van Sunblock niet te vergeten (Sunblock maakte in 2006 een remix van "First time", die de top 10 bereikte in de Britse charts, nvdr). Nee, ik kan alleen maar blij zijn met de hits die ik gescoord heb. En men kan toch niet altijd de eerste zijn. Zolang ik mijn fans kan bereiken, is mijn doel bereikt." (Crossfire Metal Webzine, 2018)

"Ik vond die remixversie van Sunblock geweldig! Echt! Ik heb de zang opnieuw opgenomen en dat moest in een wat sneller tempo dan het origineel. Jeetje, dat was lastig! Maar ik vond het een eer met hen samen te werken.” (Metal Fan)

"Coca-Cola is altijd een enorme steun voor me geweest. Zelfs nu nog. Je kan mijn nummer dan ook nu nog terugvinden in de 'Coca-Cola Hall of Fame', naast liedjes van onder meer Paul McCartney, Aretha Franklin en Paul Anka. Ik ben blij dat ik van die familie mag deel uitmaken." (Melodic)

"Er zijn ergere dingen dan als 'dat Coca-Cola-meisje' door het leven te gaan. Mensen zijn die frisdrank blijven drinken en dus blijven ze ook de link met mij leggen. Ik heb er de mogelijkheid door gekregen om ook nu nog iedere week op een of ander podium te staan rocken. Bedankt daarvoor." (Crossfire Metal Webzine)

Beck, intussen 64, bleef na haar monsterhit met muziek bezig en heeft momenteel een tiental albums achter haar naam staan. Ze is gehuwd met singer-songwriter James Christian, met wie ze één dochter heeft. In Vlaanderen bleef haar succes alvast beperkt tot een van de mooiste liefdesliedjes ooit, want "Electricity flows with the very first kiss":

Meest gelezen