Videospeler inladen...

Situatie in Soedan wordt grimmiger: drie doden bij aanhoudend protest tegen regering

In Soedan gaat het protest tegen president Omar al-Bashir zijn vijfde week in. De situatie wordt steeds grimmiger. Gisteren werden een arts en een tiener gedood door kogels, en vanmorgen bezweek ook een 60-jarige man door een schotwond. Volgens een artsenvereniging die van bij het begin deelneemt aan het protest, werden de kogels afgevuurd door de politie.

Het volksprotest dat rond Kerstmis begon in Soedan is nog niet gaan liggen, integendeel. Gisteren kwamen in verschillende steden in het Oost-Afrikaanse land opnieuw duizenden mensen op straat.

AFP or licensors

In de hoofdstad Khartoem trad de politie hardhandig op tegen de betogers. Ze gebruikte traangas, maar volgens de artsenvereniging schoot ze ook op de betogers. Twee demonstranten, een arts en een tiener, werden geraakt in het hoofd en kwamen om het leven. Verschillende mensen raakten gewond. Een van hen, een man van 60, bezweek vanmorgen aan een schotwond.  

Meer dan 2.000 mensen kwamen daarna samen bij het huis van de man om hem te begraven en te protesteren tegen zijn gewelddadige dood. Aanwezigen zouden een politiewagen omsingeld hebben, waarna de politie opnieuw zou hebben geschoten. Daarbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Betogers vragen ontslag van Bashir

Het protest barstte vorige maand los in het oosten van Soedan en breidde uit naar de rest van het land. Aanvankelijk was het gericht tegen een verhoging van de brood- en brandstofprijzen, maar het mondde uit in een algemeen verzet tegen president Omar al-Bashir. De betogers vragen het ontslag van het staatshoofd dat al bijna 30 jaar lang aan de macht is.

"Er is de voorbije jaren al economisch protest geweest, maar dit is helemaal anders", zegt een inwoner van Khartoem aan de BBC. "De mensen hebben er nu echt genoeg van".

Volgens de VN-mensenrechtenorganisatie zijn de voorbije weken al meer dan 800 betogers opgepakt. De Soedanese regering zegt dat er bij het protest 24 doden zijn gevallen, maar mensenrechtenorganisaties denken dat het er meer zijn.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen