Videospeler inladen...

15-tal everzwijnen geschoten bij stille jacht in Meerdaalwoud

In het Meerdaalwoud bij Leuven is opnieuw een stille drukjacht op everzwijnen gehouden. Daarbij zijn een 15-tal dieren gedood. De populatie moet er dringend naar omlaag, want de dieren richten schade aan in de buurt.

Zo'n 100 everzwijnen lopen er deze dagen rond in het Meerdaalwoud, een groot bosgebied ten zuiden van Leuven. 3 families wonen er permanent, en die zijn met een kleine 30. De andere zwijnen zijn "passanten." De populatie is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Tien jaar geleden zag je nooit een everzwijn in het Meerdaalwoud, maar sinds 2012 komen er meer en meer dieren vanuit Wallonië richting Leuven.

"Een populatie kan op een jaar tijd verdubbelen," zegt Bart Meuleman van Natuur en Bos in "De Ochtend "op Radio 1. "Tijdens de droge zomers en de zachte winters is er weinig sterfte, en de everzwijnen hebben ook nauwelijks natuurlijke vijanden. Daarom moeten wij ingrijpen. Everzwijnen horen bij het ecosysteem van het bos, ze doen veel goeds. Zo helpen ze fantastisch bij het verspreiden en laten kiemen van zaden van beuk en eik. Maar ze zijn met teveel. En ze richten schade aan in de buurt."

(Lees voort onder foto)

Verkocht voor consumptie

Bij een stille drukjacht worden de dieren in het bos op een rustige manier in beweging gebracht door groepjes jagers. De kans is dan groot dat ze voorbij een jachtstoel lopen, en van daar kunnen ze nauwkeurig afgeschoten worden. Bij vorige jachten werden maar enkele dieren gedood. "We hebben hier nog niet veel ervaring mee, " zegt Meulemans. "Die everzwijnen zijn veel slimmer dan bijvoorbeeld reeën. Die laten zich echt niet gemakkelijk zien."

Uiteindelijk zijn vandaag een 15-tal dieren gedood tijdens de jacht. "De dieren worden gekeurd door een dierenarts, en als ze in orde zijn kunnen ze verkocht worden voor consumptie. De jager die het dier geschoten heeft, krijgt als eerste de kans om het te kopen."

Het westelijk deel van het Meerdaalwoud bleef vandaag tot 14 uur afgesloten voor het publiek. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbeluister hier het gesprek met Bart Meuleman in "De ochtend":

Meest gelezen