Alles komt terug: dit najaar nieuwe afleveringen van Tik Tak op Ketnet Junior

Peuters, kleuters en hun ouders kunnen vanaf dit najaar kijken naar nieuwe afleveringen van het legendarische programma Tik Tak. Dat kwam voor het eerst op het scherm in 1981 en maakt sindsdien deel uit van het collectief geheugen. Ketnet Junior werkt nu aan een nieuwe reeks om opnieuw meerdere generaties kinderen te boeien met vertrouwde figuren zoals de schaapjes en het schaduwmannetje.

Inge Bollens, kleindochter van Tik Tak-bedenker Mil Lenssens, maakte het nieuws bekend in "Bij Debecker" op Radio 1. "Bijna 40 jaar geleden kreeg mijn grootvader het idee toen hij zag hoe gefascineerd jonge kinderen keken naar de loterijtrekking", zegt Bollens, zelf een van de beroemde "Tik Tak-kindjes". "Ik ben blij dat ze Tik Tak in een nieuw jasje steken. Het concept van toen, maar met en voor de kinderen van nu. Tik Tak is trage televisie, maar dat mag gerust, het hoeft niet altijd té."

Inge Bollens in "Bij Debecker" op Radio 1

Lenssens merkte dat de allerkleinsten vooral geboeid waren door kleur, beweging, ritme en muziek. En herkenbaarheid. Elke aflevering had dan ook dezelfde opbouw: steeds weerkerende korte stukjes en "het boek" als slot. De reeks werd een instant succes, niet alleen bij ons, maar overal ter wereld: Tik Tak was in bijna 30 landen te zien.

In totaal zijn tussen 1981 en 1991 366 afleveringen van Tik Tak gemaakt, een voor elke dag van het jaar, schrikkeljaren inbegrepen. Ketnet zond Tik Tak uit tot in 2006. Dertien later is het tijd voor een comeback: Ketnet Junior werkt aan een nieuwe reeks afleveringen die later dit najaar uitgezonden zullen worden.

(lees verder onder de video)

"Wordt het geen tijd om iemand te zoeken die geboren is in dit millenium?"

"Tik Tak blijft na al die jaren nog altijd overeind"

"Tik Tak was geniaal in al zijn eenvoud en blijft als concept ook na tientallen jaren nog overeind", zegt Maarten Janssen, netmanager van Ketnet. "Het is met immens veel respect voor dat origineel dat we werken aan nieuwe afleveringen. De afwerking en beeldkwaliteit zal voldoen aan de kwaliteitsnormen van nu, maar in materialen, rubrieken en texturen willen we absoluut trouw blijven aan de oorspronkelijke versie. Op die manier zullen ook nieuwe generaties peuters en kleuters dankzij Ketnet Junior kunnen genieten van dit unieke, tijdloze programma."

Tik Tak zal vanaf dit najaar te zien zijn op Ketnet Junior, het aanbod voor de allerkleinsten, in de voormiddag op het Ketnet-kanaal, in de namiddag op het Canvas-kanaal. Digitaal kan je Ketnet Junior bekijken via de Ketnet Junior-app, KetnetJunior.be en het YouTube-kanaal van Ketnet Junior.

Meest gelezen