Videospeler inladen...

"Gele hesjes" veroordeeld voor geweld tegen politie 

In Brussel zijn enkele relschoppers van de "gele hesjes"-beweging veroordeeld voor geweld tegen de politie. Een van de “gele hesjes”, een man van 37 uit Charleroi, gooide tijdens de protesten eind november een steen naar de politie. Daarbij raakte een politieagent gewond. De man verzette zich ook bij zijn arrestatie. Hij krijgt een celstraf van 15 maanden met uitstel, en een boete van 400 euro. Drie andere relschoppers krijgen een werkstraf van meer dan 80 uur.  

Eind november trokken honderden zogenoemde "gele hesjes" door het centrum van Brussel, om te betogen tegen het beleid van de regering. De manifestatie mondde uit in rellen, waarbij onder meer twee politievoertuigen in brand werden gestoken. Tijdens en na de rellen werden verschillende mensen opgepakt.

Een van hen is een 37-jarige man uit Charleroi die zich bij zijn eerste arrestatie kon losrukken van de politiemensen dankzij de tussenkomst van andere betogers. Nadien jutte hij de menigte op door een grote steen in de richting van de politiemensen te gooien, waarna ook andere betogers projectielen zijn beginnen gooien. Daarbij raakte een politieman gewond.

Lees verder onder de foto. 

Bij de betoging van de "gele hesjes" eind november in Brussel kwam het tot rellen met de politie. Er werden twee politiecombi's in brand gestoken.

De rechter was bijzonder streng in zijn motivatie van het vonnis voor de relschopper. “U had bij de eerste tussenkomst van de politie moeten gehoorzamen. U werd opgepakt omdat u de neutrale zone wilde betreden en u hebt dan de hulp van andere betogers ingeroepen. Daarna heeft u met een steen geworpen en een agent verwond. Op uw leeftijd had u beter moeten weten. Dit is niet hoe een vader zich gedraagt.”

Het openbaar ministerie had twee jaar cel geëist tegen de man, maar de rechter was milder met zijn straf. De dertiger werd veroordeeld tot 15 maanden cel met uitstel en een boete van 800 euro, waarvan de helft met uitstel. De Brusselse lokale politie, die zich burgerlijke partij had gesteld tegen de beklaagde, kreeg een provisionele schadevergoeding toegekend.

Drie andere relschoppers kregen een werkstraf (van 80, 100 en 150 uur). 

Meest gelezen