Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Vrouw van door China opgepakte Interpol-topman Meng vraagt asiel in Frankrijk

Grace Meng, de echtgenote van het hoofd van de internationale politiedienst Interpol die in september in China is gearresteerd, heeft asiel aangevraagd in Frankrijk. De vrouw wil ook asiel voor haar twee jonge kinderen.

Grace Meng woont met haar kinderen in Lyon, waar het hoofdkwartier van Interpol is gevestigd. Sinds haar man eind september "verdwenen" is in China, kreeg ze in Frankrijk al politiebescherming.

Toch zegt de vrouw dat ze sindsdien bedreigingen heeft gekregen, werd haar auto beschadigd en werd ze soms geschaduwd door Chinezen. "Ik vrees dat ze mij willen ontvoeren", zei ze in een interview met de zender France Inter. Daarom heeft ze nu asiel aangevraagd in Frankrijk voor zichzelf en voor haar twee jonge kinderen.

Haar echtgenoot was de voorbije jaren topman van Interpol. Dat is opmerkelijk, want eerder had hij een hoge politiefunctie in China. In september is Meng Hongwei dan naar China gereisd en is hij daar verdwenen. Later bleek dat hij gearresteerd is op verdenking van corruptie. Het gebeurt wel meer dat mensen "verdwijnen" in communistisch China en nadien in de cel blijken te zitten. Het gaat dan vooral om mensen die de Chinese president Xi Jinping om een of andere reden voor de voeten lopen.

Meng Hongwei werkte lange tijd voor de eens zo machtige veiligheidschef Zhou Yongkong, maar die is zelf in ongenade gevallen en zit nu een levenslange gevangenisstraf uit. In China is het dan niet ongebruikelijk dat mensen uit de entourage van "gevallen leiders" ook met het gerecht in aanraking komen.

Meest gelezen