Vuilniszakken niet langer gratis in Zoersel

De inwoners van Zoersel zullen vanaf dit jaar moeten betalen voor hun vuilniszakken. De gemeente deelde jaarlijks een pakketje zakken uit aan haar inwoners, maar werd daarvoor meermaals op de vingers getikt door de Vlaamse overheid.

Terwijl je zowat overal moet betalen voor huisvuilzakken, kregen de inwoners van Zoersel jaarlijks een gratis voorraad, waar ze in principe een jaar lang mee konden toekomen. Voor een groot gezin waren dat meer rollen dan voor iemand die alleen woont. Was de rol op, dan konden de inwoners nieuwe zakken aankopen. 

De vervuiler betaalt ook in Zoersel

Maar dat is verleden tijd, want voortaan moet je ook in Zoersel voor al je vuilniszakken betalen. "Gratis huisvuilzakken passen niet in het principe dat de vervuiler betaalt", vindt milieuschepen Marc De Cordt (Groen). "Eigenlijk zondigen wij al jaren tegen de regels die afvalstoffenmaatschappij OVAM ons oplegt. We zijn daar al herhaaldelijk voor op de vingers getikt. Daarom hebben wij nu beslist om ons eindelijk in orde te stellen met de Vlaamse wetgeving, en de vuilniszakken niet meer gratis uit te delen." Inwoners die het niet breed hebben, krijgen nog wel wel korting op hun vuilniszakken. 

Diftar

Op langere termijn zal Zoersel het diftar-systeem invoeren voor het restafval, waarbij inwoners moeten betalen per kilogram afval. 

Meest gelezen