WHO voert intern onderzoek naar corruptie, racisme en seksisme

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is vorige maand een intern onderzoek gestart na beschuldigingen van racisme, seksisme en corruptie. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus bevestigd aan het persagentschap Associated Press.

AP had eerder al bericht over de wantoestanden binnen de WHO op basis van drie gelekte anonieme e-mails. Die dateren van april tot december vorig jaar en waren geadresseerd aan verschillende topdirecteurs binnen de WHO. In de eerste mail wordt aangeklaagd dat Afrikaanse medewerkers van de organisatie te kampen hebben met "systematische rassendiscriminatie". Ze worden "beledigd, verwenst en geminacht" door hun collega's in het Zwitserse Genève, luidt het.

In de andere twee e-mails worden hoge functionarissen er onder meer van beschuldigd dat ze onderzoeken naar zulke interne problemen proberen "in de doofpot te steken". Ook zou geld uit het ebolafonds zijn verspild. In de laatste e-mail wordt de dokter die mee verantwoordelijk is voor de indijking van ebola "onacceptabel, onprofessioneel en racistisch" gedrag verweten. Zo zou hij tijdens een vergadering in november een ondergeschikte uit het Midden-Oosten "vernederd en gekleineerd" hebben.

Tedros, de voormalige minister van Gezondheid in Ethiopië en de eerste Afrikaanse directeur-generaal van de WHO, laat weten dat de onderzoeken naar de misstanden zijn "volledige steun" hebben en dat hij alle middelen ter beschikking zal stellen.

De WHO heeft 7.000 medewerkers verspreid over haar zetel in Genève, de 150 nationale bureaus en de 6 regionale bureaus.

Meest gelezen