Archieffoto
AFP or licensors

Wellicht 117 mensen verdronken voor de kust van Libië

Voor de kust van Libië zijn wellicht 117 mensen verdronken. Hun rubberbootje zonk op ongeveer 50 zeemijl van de kust. De Italiaanse marine kon drie overlevenden redden. Ze werden met ernstige onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar een ziekenhuis op het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar vertelden ze dat er 120 migranten en vluchtelingen op het bootje hadden gezeten. Wellicht is iedereen verdronken, ook een zwangere vrouw en een baby van twee maanden oud.

Het bootje bevond zich nog in de Libische reddingszone - waar dus de Libische kustwacht verantwoordelijk voor is - toen het begon leeg te lopen en te zinken. De zee was behoorlijk ruw. Een Italiaans militair vliegtuig merkte het bootje op, en dropte twee reddingsvlotten die zichzelf automatisch opblazen. Maar toen een helikopter van de Italiaanse marine uiteindelijk ter plaatse kwam, was het ene vlot leeg, en zaten op het andere drie overlevenden. In zee dreven minstens drie lichamen.

De helikopter kon de drie overlevenden oppikken. Ze waren ernstig onderkoeld. Ze werden naar een ziekenhuis op het Italiaanse eiland Lampedusa gebracht. In een persbericht maakte de marine melding van twintig mensen die op het bootje hadden gezeten, wellicht waren er dus 17 mensen verdronken. Maar de overlevenden vertelden een ander verhaal. Er hadden niet twintig maar 120 mensen op het bootje gezeten. Meer dan honderd mensen zijn dus wellicht verdronken.

Op het bootje zaten ook tien vrouwen. Een jong meisje was zwanger. En er waren twee kinderen, het jongste was nog een baby, van net twee maanden oud. De Libische kustwacht was nog naar de plek van de ramp gevaren, maar had niemand meer kunnen redden. Volgens de Duitse hulporganisatie Sea Watch, die ook een reddingsschip heeft op de Middellandse Zee, had een koopvaardijschip dat zich in de buurt bevond niet gereageerd op noodsignalen, en reageerde ook de Libische kustwacht niet op diverse pogingen van de hulporganisatie om contact op te nemen.

Risico op verdrinking enorm toegenomen

De Libische kustwacht krijgt veel steun van Europa en Italië om zoveel mogelijk migranten en vluchtelingen te onderscheppen. Ze heeft ook een enorme reddingszone afgebakend. Alle reddingsoperaties in die zone worden door het coördinatiecentrum van de Italiaanse kustwacht doorverwezen naar de Libische kustwacht. Maar volgens verschillende hulporganisaties reageert die geregeld niet op noodsignalen of telefoontjes. 

Onder meer doordat de Libische kustwacht nu veel meer bootjes onderschept, bereiken veel minder migranten en vluchtelingen de Europese kusten. Maar het risico op verdrinking is enorm toegenomen, ook al omdat er veel minder reddingsschepen van hulporganisaties nog actief zijn voor de Libische kust. In 2017 stierf ongeveer 1 op de 42 mensen die de overtocht maakte van Libië naar Italië, vorig jaar was dat meer dan het dubbele: 1 op de 18.

Meest gelezen