Videospeler inladen...

Wordt Kim De Gelder toch geïnterneerd? "Theoretisch kan hij over 5 jaar vervroegd vrijkomen, internering is veiliger" 

Wordt Kim De Gelder binnenkort dan toch geïnterneerd? Over die vraag moet de kamer voor bescherming van de maatschappij binnenkort oordelen. "Theoretisch kan hij over vijf jaar vervroegd vrijkomen. Internering is veiliger voor de maatschappij", pleit zijn advocaat Jaak Haentjens in een interview met TV Oost.

Woensdag is het dag op dag 10 jaar geleden dat zich in crèche Fabeltjesland in Dendermonde een drama voltrok. In koelen bloede werden twee baby’s en een kinderverzorgster doodgestoken. De dader kon snel gevat worden: Kim De Gelder, op dat moment amper 20 jaar. Later bekende hij dat hij enkele dagen eerder ook de 72-jarige Elza Van Raemdonck vermoordde. Allemaal onschuldige en willekeurige slachtoffers. 

Lees verder onder de foto.

BELGA/WAEM

Al 10 jaar lang zit Kim De Gelder achter de tralies. Op 22 maart 2013 oordeelde een assisenjury dat hij schuldig én toerekeningsvatbaar was. Het verdict? Levenslang, in ons land herleid tot 30 jaar. 

Dan toch internering?

Twee jaar geleden vroeg de directie van de gevangenis van Oudenaarde, waar De Gelder toen verbleef, om een internering - dat was mogelijk door de nieuwe interneringswet. "Omdat men geen blijf wist met hem. Niet dat hij daar lastig was, maar je kon hem onmogelijk inschakelen in het gemeenschapsgebeuren van de gevangenis. Dat was uitgesloten. Hij wou dat niet, zei niets, deed niets", vertelt zijn advocaat Jaak Haentjes in een interview met TV Oost. De kamer voor bescherming van de maatschappij moet daar uiteindelijk over oordelen, en die beval vier experten (twee psychiaters en twee professoren) om De Gelder opnieuw te onderzoeken. De experten werken nog aan hun eindrapport, maar de voorlopige conclusie is duidelijk: De Gelder zou tóch schizofreen zijn.

Ik heb op het proces gezegd dat ik vind dat Kim De Gelder nooit mag vrijkomen. Ik blijf daar nog altijd van overtuigd

Jaak Haentjens, advocaat Kim De Gelder

Haentjens hoopt alvast dat De Gelder na al die jaren toch geïnterneerd wordt. "Ik heb op het proces gezegd dat ik vind dat Kim De Gelder nooit mag vrijkomen. Ik blijf daar nog altijd van overtuigd, maar hij moet een menswaardige medische behandeling krijgen. Die is hem al 10 jaar onthouden." In het interview met TV Oost vervolgt hij: "Ook de insteek van de ouders is dat hij nooit meer mag vrijkomen. Wat hij gedaan heeft, mag zich nooit nog herhalen. Ze gaan bij mijn weten nog elke week op bezoek, dat zijn wellicht de weinige menselijke contacten die hij heeft. Verder doet hij niets, zit hij op zijn cel, 24 uur op 24. Hij wilt en komt daar niet uit."

Bekijk hier de reactie van Haentjens in Het Journaal:

Videospeler inladen...

"Hij zit al 10 jaar, we zijn amper vijf jaar van de helft van zijn straf. Binnen vijf jaar kan hij theoretisch naar de strafuitvoeringsrechtbank stappen en zijn voorlopige invrijheidsstelling vragen. Theoretisch hé, maar het kan. Internering is veiliger voor de maatschappij."

Over vijf jaar kan hij theoretisch naar de strafuitvoeringsrechtbank stappen en zijn voorlopige invrijheidsstelling vragen

Jaak Haentjens, advocaat Kim De Gelder

Meest gelezen