AFP PHOTO

Duizenden Polen nemen afscheid van vermoorde burgemeester

In de Poolse havenstad Gdansk hebben duizenden mensen afscheid genomen van de vermoorde burgemeester Pawel Adamowicz. Naast gewone burgers woonden ook verschillende Poolse en Europese politici de plechtigheid bij.  De urne met de as van Adamowicz  is bijgezet in de Sint-Mariabasiliek waar de afscheidsplechtigheid plaats vond.  

Duizenden mensen uit verschillende delen van Polen waren naar Gdansk afgezakt om afscheid te nemen van de voormalige burgemeester van de stad. De begrafenisplechtigheid vond plaats in de 500 jaar oude Sint-Mariabasiliek in Gdansk, waar zo'n 3.500 mensen de mis bijwoonden. Wie de basiliek niet binnen kon, volgde de plechtigheid buiten op grote schermen.

Adamowicz werd zondagavond neergestoken tijdens een benefietevenement. Hij overleed maandag in het ziekenhuis. In de etalages van verschillende winkels, café's en restaurants in Gdansk hangt zijn foto voor de ruit.

Zowel de Poolse president Andrzej Duda als premier Mateusz Morawiecki waren aanwezig in de basiliek. Ook de voormalige president en vakbondsleider Lech Walesa, de Duite president Joachim Glauck, burgemeesters van verschillende steden en Europees president Donald Tusk woonden de plechtigheid bij. Tusk is zelf ook Pools en was een partijgenoot én persoonlijke vriend van Adamowicz.

Adamowicz was een van de langst zittende burgemeesters in Polen en was erg geliefd in zijn stad. De verdachte van de moord is een 27-jarige man uit Gdansk. Mogelijk heeft hij Adamowizc neergestoken uit wraak voor een gevangenisstraf die de man uitzat. Adamowicz' partij was toen aan de macht in Polen. Maar vele Polen denken dat de burgemeester het slachtoffer is geworden van het al jaren harde politieke klimaat in het land.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...
Europees president Donald Tusk (eerste van links) en de Poolse ex-president Lech Walesa (derde van links) woonden de plechtigheid bij.
AFP or licensors

Meest gelezen