Weinig gemeenten geven GAS-boetes aan jongeren vanaf 14: "Geen heksenjacht tegen minderjarigen"

In slechts acht procent van de Vlaamse gemeenten kunnen jongeren vanaf 14 jaar een GAS-boete krijgen. Dat blijkt uit een rondvraag van de VVSG, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. "Gemeenten geven ook aan dat het zeker niet de bedoeling is om een heksenjacht te ontketenen tegen minderjarigen", benadrukt Nathalie Debast van VVSG.

Bijna vijf jaar geleden ging de minimumleeftijd voor een GAS-boete omlaag, van 16 naar 14. Verschillende organisaties vreesden dat gemeenten massaal minderjarigen zou beboeten. Dat blijkt uiteindelijk wel mee te vallen, blijkt uit een rondvraag van de VVSG, de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten. In slechts acht procent van de Vlaamse gemeenten kan een jongere vanaf 14 jaar zo'n GAS-boete krijgen.

"In theorie kan een GAS-boete opgelegd worden vanaf 14 jaar, maar we zien dat heel weinig gemeenten van die mogelijkheid gebruik maken. Doorgaans is dat vanaf 16 jaar. Gemeenten geven ook aan dat het zeker niet de bedoeling is om een heksenjacht te ontketenen tegen minderjarigen", zegt Nathalie Debast van de VVSG. "In de praktijk heeft de verlaging van de minimumleeftijd dus helemaal niet zo'n vaart gelopen."

Gemeenten geven ook aan dat het zeker niet de bedoeling is om een heksenjacht te ontketenen tegen minderjarigen

Nathalie Debast

De reden? "Vaak redeneert men dat het uiteindelijk toch de ouders zijn die het geld moeten ophoesten. Naar minderjarigen toe zal men dan anders te werk gaan. Men heeft straathoekwerkers, mensen die met de jongeren gaan praten om hen duidelijk te maken dat bepaald gedrag niet door de beugel kan."

De GAS-boetes in cijfers

Nog uit de rondvraag blijkt dat zo goed als alle Vlaamse gemeenten GAS-boetes uitschrijven. Het vaakst worden GAS-boetes uitgeschreven voor sluikstorten (77 procent), problemen met de honden (55 procent) of nachtlawaai (45 procent). Het maximumbedrag voor zo'n GAS-boete is 350 euro, maar veel gemeenten rekenen een boete tussen de 71 en de 150 euro aan.

Meest gelezen