Groen en Ecolo willen een klimaatregering vormen

Groen en Ecolo willen na de verkiezingen van 26 mei een klimaatregering vormen. Dat hebben Meyrem Almaci en Jean-Marc Nollet gezegd op de gemeenschappelijke nieuwjaarsreceptie van beide partijen.  Beide partijen zullen binnen de maand 20 voorstellen indienen voor een solidaire en ecologische omslag.

"De roep naar klimaatactie is groot, meer en meer mensen beseffen dat het zo niet verder kan", zei Almaci. De Belgen willen een echte systeemverandering en vertrouwen daarvoor op de groenen, aldus Nollet.

"Zonder ambitieuze verandering op korte termijn zal het niet langer mogelijk zijn om de temperatuurstijging van 1,5 tegen te gaan. We weten wat we moeten doen, de technologie is er, de concrete plannen liggen klaar, maar het ontbreekt aan politieke moed", zei Almaci. "2019 wordt het jaar waarin we als groenen de handen in elkaar slaan om een klimaatregering te vormen."

Naast het klimaat willen de groene partijen ook de mobiliteit hoog op de agenda zetten. "We moeten stoppen met het subsidiëren van de files en massaal investeren in fietsen, elektrische fietsten, steppen, het openbaar vervoer en deelauto's", zei Nollet.

De roep naar eerlijker beleid klinkt luider dan ooit en ze gaat niet meer weg

Meyrem Almaci

Een derde speerpunt van de groene campagne gaat over eerlijkheid.  "Ik heb de afgelopen jaren politici harder zien vechten voor de jobs, jobs, jobs aan mensen met de juiste partijkleur dan dat ze gevochten hebben voor de jobs van postbodes of de werknemers bij Proximus", zei Almaci.

"De afgelopen jaren heb ik gezien hoe sommigen de vraag naar meer fiscale rechtvaardigheid wegzetten als afgunst. De roep naar eerlijker beleid klinkt luider dan ooit en ze gaat niet meer weg. 2019 wordt het jaar dat de gele en groene hesjes de handen in elkaar slaan, 2019 wordt het jaar waarin we als groenen de handen in elkaar slaan om een regering te vormen niet met een sociaal gelaat, maar met een sociaal hart."

In aanloop naar de verkiezingen zullen Groen en Ecolo binnen de maand 20 voorstellen indienen voor een solidaire en economische omslag. Ze willen van die voorstellen de ruggengraat vormen van een regeringsverklaring.

Bekijk hier het gesprek met Meyrem Almaci in "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen