Videospeler inladen...

Jan Balliauw in Hongarije: "Het protest verspreidt zich over het hele land"

In Hongarije hebben vakbonden én oppositie actie gevoerd tegen de zogenoemde "slavenwet" van de regering-Orban. VRT-reporter en Oost-Europakenner Jan Balliauw is in de Hongaarse hoofdstad en brengt verslag uit in "Het Journaal". "De manier van actievoeren is een beetje te vergelijken met de gele hesjes", zegt Balliauw. "Ongecoördineerd, geïmproviseerd, flexibel, met wegblokkades. Maar anders dan in Frankrijk werken ze hier nauw samen met de politieke oppositie."

Vakbonden en oppositie willen met deze nationale actiedag de regering overtuigen om de nieuwe wet rond overuren in te trekken. Die geeft bedrijven de mogelijkheid om werknemers een dag per week extra te laten werken, en de betaling daarvan drie jaar uit te stellen. De protesten begonnen vorige maand, toen de wet goedgekeurd werd. Volgens de regering- Orban is de wet nodig om het tekort aan arbeidskrachten op te vangen. Het protest is intussen uitgegroeid tot een brede oproep om een halt toe te roepen aan het illiberale beleid van premier Orban. Zo wordt ook geëist om een einde te maken aan de corruptie en aan de pro-Orbanpropaganda op de openbare omroepen.
 

In de hoofdstad Boedapest kwamen een paar duizend mensen op straat. Ook in een zestigtal andere Hongaarse steden en gemeenten werd  actie gevoerd. "We willen dat de eerste minister luistert naar onze eisen en eraan tegemoetkomt", zo verklaarde vakbondsleider Laszlo Kordas in een videoboodschap die hij voor de start van de betoging op Facebook plaatste.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen