Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw honderden Centraal-Amerikaanse migranten op weg naar de VS

In Centraal-Amerika zijn opnieuw honderden migranten op weg naar de Verenigde Staten. De voorbije dagen zijn zo'n tweeduizend migranten de zuidelijke grens van Mexico overgestoken. Een deel van hen wil in Mexico blijven, de anderen willen naar de VS.

Tussen de duizend en vijftienhonderd migranten uit Centraal-Amerika zijn gisteren illegaal vanuit Guatemala de Mexicaanse grens overgestoken. Normaal gezien krijgen migranten een armbandje ter identificatie als ze de grens oversteken, in afwachting van hun registratie. Maar deze groep mensen stak de grens over en liep door zonder zich te registreren. De Mexicaanse autoriteiten lieten begaan, naar verluidt uit vrees voor confrontaties.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Een dag eerder was al eens een grote groep van zo'n negenhonderd migranten de Mexicaanse grens overgestoken, zij wel op een legale manier. De meeste migranten komen uit Honduras. Honderden van hen stapten ongeveer een week geleden op bussen in de Hondurese stad San Pedro Sula, een van de gevaarlijkste steden ter wereld. De Hondurese migranten zijn op de vlucht voor het (straat)geweld en de armoede in hun land. Maar ook migranten uit Guatemala, San Salvador en Nicaragua trekken richting noorden.

"Humanitaire aanpak"

Een groot deel van de migranten wil in Mexico blijven. De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft hen binnen de vijf dagen een humanitair visum beloofd, zodat ze tijdelijk in Mexico kunnen werken, toegang krijgen tot zorg en hun kinderen er naar school kunnen gaan.

Obrador wil op die manier voorkomen dat de migranten het land doorsteken richting Amerikaanse grens. In ruil voor zijn "humanitaire aanpak" verwacht hij steun van de Amerikaanse president Donald Trump om de economische ontwikkeling in Mexico en Centraal-Amerika op te krikken.

Maar vele andere migranten willen niet in Mexico blijven en hopen later op hun tocht de Mexicaans-Amerikaanse grens over te kunnen steken, om uiteindelijk asiel aan te vragen in de Verenigde Staten.

Eind vorig jaar probeerde een groep van in totaal zo'n zevenduizend Centraal-Amerikaanse migranten tevergeefs de grens tussen Mexico en de VS over te steken. Een groot deel van hen verblijft nog altijd in de Mexicaanse grensstad Tijuana, in de hoop asiel te kunnen aanvragen in de VS.

AFP or licensors

Meest gelezen