Speciaal aanklager Robert Mueller (l) en Trumps ex-advocaat Michael Cohen (r).

Speciaal aanklager Mueller: "Bericht dat Trump aan voormalige advocaat vroeg te liegen, is niet juist"

Het bericht van de Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed dat president Trump zijn voormalige advocaat Michael Cohen expliciet opgedragen heeft om te liegen tegen het parlement is "onnauwkeurig". Dat zegt het team van speciaal aanklager Robert Mueller, die de banden tussen Trump en Rusland onderzoekt.

De Amerikaanse nieuwssite Buzzfeed kwam gisteren met het nieuws naar buiten. Volgens Buzzfeed zou Trump zijn voormalige advocaat expliciet de opdracht hebben gegeven om te liegen over de plannen om een Trump Tower te bouwen in de Russische hoofdstad Moskou.

Trump zou Cohen hebben opgedragen te zeggen dat de onderhandelingen over de bouw maanden vroeger waren geëindigd dan in werkelijkheid. Hij zou gezegd hebben dat ze in januari 2016 waren geëindigd, terwijl ze nog tot juni zouden zijn doorgegaan, toen zijn presidentscampagne al volop aan de gang was. 

Een woordvoer van Mueller ontkent dat nu en noemt de berichtgeving van Buzzfeed "onnauwkeurig". In een zeldzaam persbericht zegt de woordvoerder dat de beschrijvingen door Buzzfeed van de verklaringen die bij de speciaal aanklager zijn afgelegd, niet juist zijn. Wat er precies niet klopt aan de berichtgeving van Buzzfeed, staat niet in het persbericht te lezen.

Buzzfeed laat weten achter het artikel te blijven staan. De nieuwssite zal uitzoeken wat de speciale aanklager precies in twijfel trekt, reageert een woordvoerder. Of het team van Mueller meer informatie zal geven dan deze ene verklaring, is echter twijfelachtig.

Zeldzame reactie Mueller

Speciaal aanklager Robert Mueller voert een onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingscampagne van 2016. De reactie van Muellers team is zeer ongewoon. Het is de eerste keer in twintig maanden onderzoek dat Mueller uitspraken doet over zijn onderzoek.

Volgens Amerikacorrespondent Björn Soenens deed hij dat nu mogelijk wel "omdat de mogelijke gevolgen van deze bewering zo ernstig en zo zwaarwichtig waren". "Hij dacht wellicht: dit moet ik rechtzetten, want anders gaat dit te grote politieke beroering veroorzaken." (lees voort onder de foto)

Associated Press

Trump bedankt Mueller

Het artikel van Buzzfeed sloeg gisteren inderdaad in als een bom in Washington. Als het verhaal klopt, dan moet de president opstappen of afgezet worden, lieten verschillende Democraten weten.

Een dag later lijkt er van de "smoking gun" geen sprake meer te zijn. "Het lijkt nu helemaal gekeerd. De aanhangers van de president hebben nu alle voer in handen om te zeggen dat een deel van de pers - in dit geval Buzzfeed - onzorgvuldig en oneerlijk is", duidt Soenens.

In een reactie bedankt Trump Mueller voor zijn rechtzetting. "Ik apprecieer dat Mueller gisteravond een verklaring heeft afgelegd. Ik denk dat het heel juist was dat hij dat deed. Ik denk dat het artikel van Buzzfeed een schande was voor ons land, een schande voor de journalistiek. In een tweet voegde hij daaraan toe dat Fake news de echte vijand van het volk is.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Björn Soenens uit "De ochtend":

Meest gelezen