AFP or licensors

Tienduizenden Amerikanen manifesteren voor vrouwenrechten

In verschillende steden in de Verenigde Staten komen opnieuw tienduizenden mensen op straat voor de Women's March, die 2 jaar geleden voor het eerst uitging daags voor de eedaflegging van president Trump. Ze dragen roze mutsen, symbool van hun eis voor meer vrouwenrechten, maar hun actie is ook gericht tegen het beleid van Trump. Deze derde editie van de mars dreigt wel te worden overschaduwd door verdeeldheid binnen de beweging.

De Women's March ontstond in 2017 in de nasleep van de verrassende overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in de VS. Voor de eerste editie kwamen minstens één miljoen mensen op straat, maar intussen is er verdeeldheid binnen de beweging ontstaan. De organisatie ligt onder vuur door beschuldigingen van antisemitisme.

Oorzaak is de deelname van Tamika Mallory, een van de organisatoren van de mars, aan een bijeenkomst van Louis Farrakhan, de leider van de Nation of Islam, die zich regelmatig antisemitisch uitlaat. Medeorganisator Vanessa Wruble heeft daarom de organisatie verlaten. Als gevolg van de verdeeldheid zullen in New York twee concurrerende vrouwenmarsen plaatsvinden.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Ondanks de controverse en het slechte weer zijn toch duizenden betogers - zowel mannen als vrouwen - samengekomen in Washington, waar de mars van start ging. Heel wat van hen dragen opnieuw de roze gebreide mutsen ("pussy hats"), die zijn uitgegroeid tot een symbool voor de vrouwenmarsen. De betogers hebben ook protestborden mee, met boodschappen waarin gevraagd wordt om het recht op abortus en om gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.

Ook in andere grote Amerikaanse steden zullen vrouwen nog op straat komen om te protesteren.

Meest gelezen