Videospeler inladen...

Noodtoestand, compromis of... Trump kondigt "groot nieuws" aan over grensmuur en shutdown

De Amerikaanse president Donald Trump zal in de loop van de dag (omstreeks 22 uur Belgische tijd) een belangrijke aankondiging doen in verband met de shutdown in zijn land en de grensmuur die hij wil.

Trump zal het nieuws om 16 uur plaatselijke tijd bekendmaken (22 uur in België), rechtstreeks vanuit het Witte Huis, zo schreef hij vrijdagavond op Twitter. In zijn tweet en in een videoboodschap heeft hij het over "groot nieuws" over de humanitaire crisis aan de zuidelijke grens en de shutdown.

Wat dat "groot nieuws" zal zijn, is nog koffiedik kijken. Mogelijk kondigt hij alsnog de noodtoestand af, iets waarmee hij al enkele keren gedreigd heeft. Op die manier zou hij met een deel van het defensiebudget de start van de bouw van zijn muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens kunnen financieren. Trump vroeg daarvoor 5,7 miljard dollar, maar de Democraten in het Huis van Afgevaardigden liggen dwars. Met als gevolg een gedeeltelijke shutdown.

Het zou ook kunnen dat er na vier weken shutdown misschien toch een compromis in de maak is. In het Huis van Afgevaardigden is namelijk een nieuw wetsvoorstel ingediend waarin 1 miljard dollar extra wordt vrijgemaakt voor onder meer betere grensbeveiliging en extra rechters om de asielachterstand weg te werken. Bovenop de 1,6 miljard die al beloofd was.

Steeds meer hulp voor getroffen ambtenaren

Zowat 800.000 Amerikanen zijn door de gedeeltelijke shutdown van de federale overheid getroffen. De meeste ambtenaren blijven opvallend rustig, op enkele uitzonderingen na klinkt er weinig protest. Wel werpen steeds meer organisaties zich op om de belangen van de federale ambtenaren te verdedigen. Voedselbanken worden aangelegd en gaarkeukens op touw gezet om de ergste noden te lenigen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen