Videospeler inladen...

Trump belooft bescherming "Dreamers" in ruil voor muur, Democraten wijzen voorstel af 

De Amerikaanse president Donald Trump blijft bij zijn eis aan het Congres om geld uit te trekken voor de bouw van zijn muur. Dat heeft hij gezegd in een toespraak in het Witte Huis. Trump belooft in ruil wel een verlenging van het Dreamers-programma, maar de Democraten hebben zijn voorstel meteen verworpen: "Dit is geen compromis, maar een gijzeling." Aan de shutdown, nu al 30 dagen, komt voorlopig geen einde.

Trump dringt er al weken bij het Congres op aan om 5,7 miljard dollar uit te trekken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar de  Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden wil daar niet van weten. Door deze patstelling is een groot deel van de Amerikaanse overheid al vier weken gesloten, de zogenoemde gedeeltelijke shutdown.

In een poging om een einde te maken aan deze shutdown, heeft Trump nu een compromis voorgesteld. De president gaat in op de voorstellen van de Democraten om meer geld uit te trekken voor onder meer betere grensbewaking. Zo wil hij 800 miljoen dollar uittrekken voor humanitaire hulp aan de grens en 800 miljoen voor betere technologie om drugssmokkel tegen te houden. Hij belooft ook 2.750 extra grensagenten en 75 extra rechters om de achterstand in de asielvragen weg te werken.

Daarnaast is Trump ook bereid om het zogenoemde Dreamers-programma met drie jaar te verlengen. Het gaat om de bescherming van honderdduizenden jongeren uit Latijns-Amerika die als minderjarige illegaal aankwamen in de VS en die ieder moment uitgewezen kunnen worden. Onder Obama kregen zij tijdelijke bescherming, maar Trump schafte die regeling weer af. Nu belooft hij hen dus opnieuw te beschermen, voor drie jaar.

Van muur naar afsluiting

Maar Trump blijft wel bij zijn eis dat hij 5,7 miljard dollar nodig heeft om verder te werken aan de fysieke bescherming van de grens met Mexico. Al valt op dat de terminologie die hij gebruikt, zachtjesaan opschuift. Zo heeft hij het niet meer over een muur an sich, maar over een "afsluiting op bepaalde plaatsen" van minstens 350 kilometer. Geen betonnen muur meer, maar stalen hekken.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

"Geen compromis, maar een gijzeling"

De Democraten noemden het voorstel van Trump meteen onvoldoende en onaanvaardbaar. "Zoiets noemen ze hier dead on arrival", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit, "dit voorstel was gedoemd om te stranden nog voor het uitgesproken werd." Dat de president het Dreamers-programma wil verlengen, maar het eerder zelf afgeschaft heeft, valt niet in goede aarde bij de Democraten. Zij pleiten er bovendien voor om die mensen staatsburger te maken, in plaats van hen enkel tijdelijk te beschermen.

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, noemde het voorstel van Trump "geen compromis, maar een gijzeling". De Democraten blijven bij hun eis dat Trump eerst een einde maakt aan de sluiting van de overheid en er pas nadien kan gesproken worden over een nieuwe migratiewet. Trumps voorstel over de Dreamers kreeg overigens ook kritiek vanuit de eigen Republikeinse partij. Rechtse stemmen binnen de partij beschouwen het voorstel als amnestie voor de Dreamers en dat willen ze niet.

De Democratische politici Chuck Schumer en Nancy Pelosi.
2017 Getty Images

"Bal in kamp Democraten"

De Republikeinse voorzitter van de Senaat zal het plan van Trump nu in een wet gieten en volgende week voorleggen in de Senaat. Maar de kans dat die wet goedgekeurd wordt, is bijzonder klein, zegt Soenens. "Er zijn 60 stemmen voor nodig in de Senaat en die hebben de Republikeinen niet. En dan moet de wet nog naar het Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten in de meerderheid zijn."

De shutdown, die nu al 30 dagen duurt, is met andere woorden nog niet meteen van de baan. Toch is dit geen totale nederlaag voor Trump, analyseert Soenens. "Voor het eerst in 4 weken heeft hij een voorstel gedaan. Hij zoekt met andere woorden wel naar een exitstrategie voor de shutdown. De Democraten zeggen njet, maar de bal ligt door dit voorstel nu wel meer en meer in het kamp van de Democraten."

Bekijk hieronder de analyse van Amerikacorrespondent Björn Soenens in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Björn Soenens uit "De ochtend":

Meest gelezen