AFP or licensors

De wereld lijkt zich neer te leggen bij de officiële uitslag van de verkiezingen in Congo

De beslissing van het Congolese Grondwettelijk Hof om Félix Tshisekedi als winnaar van de presidentsverkiezingen aan te duiden, roept in de rest van de wereld wel vragen op, maar stuit verder op weinig protest. Zelfs binnen de Afrikaanse Unie, die morgen een bezoek aan Congo zou brengen, lijkt er verdeeldheid te zijn.

Volgens Radio France Internationale heeft de Afrikaanse Unie het geplande bezoek van een hoge delegatie aan Congo geannuleerd. Het haalt daarbij verscheidene bronnen bij de AU aan.

Vijf Afrikaanse presidenten werden in Kinshasa verwacht: de Rwandese president Paul Kagame, die voorzitter is van AU, en zijn ambtgenoten uit Zuid-Afrika (Cyril Ramaphosa), Angola (Joao Lourenço), Namibië (Hage Geingob) en Tsjaad (Idriss Déby), aan de zijde van de voorzitter van de Commissie van de AU, Moussa Faki Mahamat.

Er werd geen enkele reden gegeven voor de annulering van het bezoek, de dag nadat Félix Tshisekedi door het Grondwettelijk Hof van Congo tot vijfde president van de DR Congo werd uitgeroepen, in opvolging van Joseph Kabila.

Het Grondwettelijk Hof legde een oproep van de AU naast zich neer om de bekendmaking van de definitieve uitslagen van de presidentsverkiezingen uit te stellen. Het verwierp het beroep dat Martin Fayulu Madidi tegen de uitslag had aangetekend. De AU zei donderdag ernstig te twijfelen aan de voorlopige resultaten van de kiescommissie.

Maar intussen lijken een aantal Afrikaanse landen zich neer te leggen bij de officiële uitslag van de verkiezingen. Zo heeft Zuid-Afrika Tshisekedi gefeliciteerd met zijn overwinning en roept het alle betrokken partijen in Congo op de beslissing van het Grondwettelijk Hof na te leven.

Europese twijfels

Ondanks de beslissing van het Grondwettelijk Hof om de klacht van Fayulu ongegrond te verklaren, blijven er twijfels bestaan. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie verklaard.  "De twijfels blijven bestaan rond de geldigheid van de uitslagen" van de verkiezingen van 30 december, zo verklaarde de woordvoerder. Hij riep de verschillende partijen ook op om af te zien van het gebruik van geweld. Fayulu, die onder meer door de waarnemers van de katholieke kerk als winnaar van de verkiezingen werd gezien, heeft opgeroepen tot protest, maar zijn oproep lijkt weinig succes te hebben.

(Lees verder onder de foto)

Martin Fayulu
AFP or licensors

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders  "neemt akte" van de beslissing van het Grondwettelijk Hof in Congo om Félix Tshisekedi tot president uit te roepen. Voor Reynders had het verkiezingsproces transparanter gemogen.

"We hadden liever gehad dat het in een sterker klimaat van transparantie was verlopen", aldus Reynders. Hij herhaalt dat het in de eerste plaats aan de Congolezen zelf en aan de regio toekomt om zich uit te spreken over de geldigheid van de verkiezingen. Reynders zegt ook te hopen dat het niet tot geweld komt in Congo.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen