AFP or licensors

Gewelddadig protest in Athene tegen akkoord over nieuwe naam Macedonië

In Griekenland is het tot zware rellen gekomen aan het parlement in Athene. Duizenden mensen betoogden er tegen het akkoord over de naamsverandering van buurland Macedonië. Het Griekse parlement moet de naam Republiek Noord-Macedonië binnenkort bekrachtigen.

Tot de betoging was opgeroepen door een "strijdcomité voor de Grieksheid van Macedonië". Honderden autocars uit het hele land, vooral uit het noorden van Griekenland, kwamen in het centrum van Athene aan met duizenden betogers.

De meeste manifestanten droegen Griekse vlaggen, wat een zee van blauw en wit gaf op het Syntagmaplein voor het parlement. "Referendum over (de naam van) Macedonië" stond op een groot spandoek. Onder de manifestanten waren enkele orthodoxe groepen.

De politie was met bijna 2.000 manschappen, drones en helikopters ter plaatse. Het stadscentrum was afgesloten voor het verkeer en de metrostations bij Syntagma waren dicht.

Politieagenten zetten al de wapenstok en pepperspray in om een groep van rechtsextremisten te verhinderen tot de binnenplaats van het parlement door te dringen. De manifestanten scandeerden slogans als "politici - verraders". Ze gooiden met stenen en voetzoekers naar de agenten. De politie kreeg de toestand snel onder controle.

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Het akkoord dat Athene en Skopje in juni 2018 sloten, geeft het kleine Balkanland de naam Republiek Noord-Macedonië. Het Macedonische parlement keurde de nieuwe naam tien dagen geleden goed, het Griekse parlement stemt er volgende week over.

Vooral in de noordelijke Griekse provincie Macedonië vinden veel inwoners dat de naam Macedonië uitsluitend tot het Griekse historische erfgoed behoort.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7":

Videospeler inladen...

Meest gelezen