Videospeler inladen...

Nieuwjaarsreceptie Vlaams Belang: "2019 wordt jaar van de opstand van gewone Vlaming tegen de politieke elite"

"Terwijl 2018 het jaar was van de renaissance van het Vlaams Belang, wordt 2019 "ons jaar". Net zoals 1302 een opstand was van vrije burgers tegen de adel, zal 2019 de opstand zijn van de gewone Vlaming tegen de politieke elite". Dat was de boodschap van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in Brugge voor een 450-tal kaderleden.

Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is de verkiezingscampagne al volop van start gegaan. Op de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie, deze keer in Brugge, ging de partijvoorzitter stevig tekeer tegen de N-VA. "In plaats van beloftes en engagementen uit te spreken, heeft N-VA ervoor gekozen om de campagne te starten met het breken van beloftes: de partij had beloofd in Antwerpen zonder de socialisten te besturen en Bart De Wever had beloofd om 6 jaar burgemeester van Antwerpen te blijven." 

Volgens Van Grieken getuigt het van "ongezien lef" dat N-VA aankondigt na 26 mei het communautaire dossier op tafel te leggen, iets was ze vijf jaar lang vertikte te doen.

Beeld u eens in dat het hier niet over N-VA'ers ging, maar over PS'ers. Hoe zou de N-VA dan gereageerd hebben?

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

En ook op de mogelijke fraude met humanitaire visa ging hij in zijn toespraak dieper in. "Beeld u eens in dat het hier niet over N-VA'ers ging, maar over PS'ers. Hoe zou de N-VA dan gereageerd hebben? ", vroeg hij zich af. "De N-VA zou terecht woest en genadeloos zijn, mocht het om een PS'er gaan. Maar nu het over hun goudhaantje Francken gaat, gelden er plots andere normen en waarden", hekelde Van Grieken. Voor Vlaams Belang is het duidelijk: Francken draagt hier de politieke verantwoordelijkheid. Zijn beleid is "helemaal niet streng en al helemaal niet rechtvaardig". "Francken faalt over de hele lijn", is het oordeel van Tom Van Grieken.

Francken faalt over de hele lijn

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Over de slogan van de partij - "Bescherm ONZE mensen" - zei hij tenslotte dat het de eerste taak van de overheid is om de burgers te beschermen. Om dat te realiseren wil het Vlaams Belang "het aantal plaatsen in de gevangenissen omhoog trekken, de wet-Lejeune afschaffen en moeten criminelen hun straf effectief uitzitten."

En ook de "bestaansonzekerheid" is een agendapunt voor Vlaams Belang. "Ouderen die hun rusthuisfactuur niet meer kunnen betalen, alleenstaande ouders die de schoolboeken niet meer kunnen bekostigen en 55-plussers die als eerste gedumpt worden bij een herstructurering omdat ze te duur zijn. En dat terwijl ons land het OCMW van heel de wereld speelt", klinkt het.

Herbekijk hier de reportage uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen