AFP

Vier verdachten van bomaanslag in Noord-Ierland opgepakt

In Noord-Ierland heeft de politie vier mannen opgepakt in verband met de bomauto die gisteravond in Londonderry is ontploft. Volgens de politie is de aanslag mogelijk uitgevoerd door de New IRA, een splintergroep van de IRA.

De bom zat verstopt in een pizza-bestelwagen die door twee gewapende mannen was gekaapt. De wagen werd achtergelaten voor de deur van een gerechtsgebouw en ontplofte om 21.09 uur.

De politie had vooraf een waarschuwing gekregen en was begonnen met het ontruimen van de buurt.

Op videobeelden die de politie zondag op Twitter plaatste, was te zien hoe een man wegrent van een wagen voor het gerechtsgebouw.  Even later loopt een groepje mensen langs, kort voordat het voertuig ontploft.

Dat gebeurde iets na 20 uur lokale tijd.  Niemand raakte gewond. 

(Lees verder onder de tweet)

"Het ging duidelijk om een poging om mensen om het leven te brengen", zei de politie. "Gelukkig hebben de lokale gemeenschap en de politie moedig samengewerkt en we hebben iedereen juist op tijd weg gekregen." Omwonenden, honderden hotelgasten en een groep kinderen van een jeugdbeweging werden geëvacueerd.

De New IRA ontstond in 2012 als een paraplu voor dissidente IRA-militanten die zich verzetten tegen het vredesproces in Noord-Ierland. De organisatie is waarschijnlijk verantwoordelijk voor een aantal aanslagen die sindsdien zijn uitgevoerd, onder meer de moord van twee agenten.

De vermoedelijke aanslag brengt het donkere verleden van Noord-Ierland weer naar boven. In politieke kringen wordt zondag alvast afwijzend gereageerd.

Volgens de Britse minister van Noord-Ierland Karen Bradley probeert men na twintig jaar vredesproces "de vooruitgang in Noord-Ierland te stoppen".

De voorzitter van de Noord-Ierse Unionisten, Arlene Foster, omschreef het incident als "een zinloze terreurdaad". En ook Michelle O'Neill van de partij Sinn Fein veroordeelde de vermoedelijke aanslag. "Diegenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, hebben niets te bieden aan onze samenleving", klonk het op Twitter.

"Terzake" maakte een tijdje geleden een reportage over de spanningen in Londonderry:

Meest gelezen