Videospeler inladen...

Open VLD en CD&V over uitspraak Jambon dat onbestuurbaarheid goede zaak kan zijn: "Kan tellen voor kandidaat-premier"

Open VLD en CD&V vinden het gevaarlijk dat N-VA na de verkiezingen de mogelijke onbestuurbaarheid wil aangrijpen om het confederalisme erdoor te drukken. Dat hebben Patrick Dewael (Open VLD) en Servais Verherstraeten (CD&V) laten blijken in "De zevende dag". Ze reageren daarmee op de uitspraak van kandidaat-premier Jan Jambon (N-VA) gisteren in De Tijd. Hij zei dat hij het een goede zaak zou vinden, mocht onbestuurbaarheid de trigger zijn om het confederalisme erdoor te krijgen. 

N-VA zou na de verkiezingen graag het confederalisme invoeren. "Als we 30 procent halen, zijn we in Vlaanderen incontournabel en is het ook moeilijk om federaal zonder ons te reageren", zegt Jan Jambon. "Als de Franstaligen verder richting extreemlinks opschuiven, hoe kunnen we dan nog een regering vormen? Onbestuurbaarheid is geen doel dat we nastreven. Maar als het de trigger is om het confederalisme erdoor te krijgen, zou ik dat een goede zaak vinden."

In "De zevende dag" reageerden fractieleiders Patrick Dewael (Open VLD) en Servais Verherstraeten (CD&V) afwijzend. "Voor een kandidaat-premier kan deze uitspraak wel tellen", vallen ze elkaar bij.

"Ik denk dat het heel gevaarlijk is dat je opnieuw een land gaat gijzelen om die staatshervorming, om dat confederalisme, om dat separatisme erdoor te krijgen. Je moet lessen trekken uit het verleden", zegt Dewael. Open VLD is niet van plan om mee te stappen in zo'n avontuur. "Mijn partij zegt: focus houden op economie en koopkracht. Er zijn nog belangrijke economische hervormingen. Wij gaan niet meestappen in dat soort avontuur."

Verherstraeten (CD&V) vraagt zich af hoeveel dat avontuur gaat kosten. "We hebben geen begroting in 2019, straks zijn er verkiezingen, regeringsvorming. Als dat dan in chaos is, onbestuurbaarheid, dan is er ook geen begroting 2020. Hoeveel jobs gaat dat kosten? Hoeveel sociale zekerheid voor pensioenen gaat dat kosten? Ik vind dat dat spelen met vuur is."

N-VA: "Slecht functionerende staat weer topfris maken"

N-VA-fractieleider Peter De Roover kaatst de bal terug. "Onze staatsstructuur, hoeveel jobs kost die? Die structuur is een slechte structuur. Ik hoop dat elke partij onze analyse volgt, dat de confederalisering fundamentele verkeerde functies van deze structuur kan wegwerken. Ik hoop dat we daar geen onbestuurbaarheid voor nodig hebben."

Hij benadrukt dat N-VA fundamentele hervormingen wil doorvoeren. "Zodanig dat wij in de toekomst die slecht functionerende staat, eindelijk weer topfris maken om morgen de uitdagingen aan te gaan." 

Groen: "Bruggen bouwen tussen noord en zuid"

Volgens Groen-fractieleider Kristof Calvo is er meer nood aan samenwerking. Gisteren maakte Groen bekend dat de partij samen met de Franstalige zusterpartij Ecolo een klimaatregering wil vormen.

"Wat vandaag niet functioneert zijn bijvoorbeeld vier klimaatministers die elkaar tegenwerken in plaats van samen te werken. Gelukkig zijn er politieke partijen, zoals de onze, die echt de ambitie hebben om een brug te bouwen tussen noord en zuid. Je hebt mensen die muren willen bouwen, je hebt mensen die willen tegenwerken. Wij maken deze verkiezingen een keuze voor samenwerking. Als er een sterke groene as komt over de taalgrens heen, als wij de grootste fractie worden in het Federaal Parlement, dan hebben we misschien geen onbestuurbaarheid, maar gaan wij zelfs veel dingen kunnen doen." 

Bekijk het debat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen