“Beaufort”- kunstenares Edith Dekyndt wint Duitse prijs

De Belgische hedendaagse kunstenares Edith Dekyndt krijgt de Duitse Finkenwerderprijs, ter waarde van 20.000 euro. Dekyndt was ook vertegenwoordigd op Beaufort 2018, met name in Nieuwpoort.

Edith Dekyndt komt uit de Westhoek; ze werd in 1960 geboren in Ieper. Ze werkt vooral in Brussel en Berlijn. Ze creëert installaties, video’s en objecten, vaak met als thema de verglijdende tijd. In Hamburg is bekendgemaakt dat ze dit jaar de Finkenwerder-kunstprijs ontvangt, ter waarde van 20.000 euro.

Koning Albertmonument Nieuwpoort

Edith Dekyndt stelde eerder al tentoon in Wiels in Brussel, in het Witte de With Center in Rotterdam en in Le Grand-Hornu. In 2017 nam ze deel aan de Biënnale van Venetië.

Afgelopen zomer was Dekyndt ook present op het Beaufort-festival aan de kust. Aan het ronde monument voor koning Albert in Nieuwpoort organiseerde ze toen de performance "The ninth wave", waarbij dansers in het wit het standbeeld zorgvuldig en uiterst traag oppoetsten.

De Finkenwerder-kunstprijs wordt sinds 1999 elk jaar uitgereikt door de gelijknamige kunstkring en wordt gesponsord door Airbus. Vorige winnaars zijn onder meer schilder Neo Rauch. Op 6 juni neemt Edith Dekyndt de prijs in ontvangst; dan start ook een solotentoonstelling in de Hamburger Kunsthalle.

Meest gelezen