Videospeler inladen...

Zo hebt u in alle vroegte een "bloedsuperwolfmaan" beleefd: enkele fraaie foto's op een rij

Ons land heeft in alle vroegte een volledige maansverduistering beleefd, die zo'n 63 minuten duurde. De verduistering begon rond 3.36 uur met het hoogtepunt omstreeks 6.12 uur. Speciaal deze keer was dat er maar liefst drie gebeurtenissen samenvielen: er was sprake van een bloedmaan, supermaan en wolfmaan. Kortweg een bloedsuperwolfmaan. Bekijk hier de foto's: 

Een maansverduistering doet zich voor wanneer de zon, de aarde en de maan zich op een lijn bevinden, met de aarde uiteraard in het midden. Normaal gezien weerkaatst de maan het zonlicht naar de aarde - de maan geeft zelf geen licht -, maar tijdens een maansverduistering kan dat niet omdat de maan zich in de schaduwkegel van de aarde bevindt. De maan kleurt dan rood of donkerbruin in de schaduwkegel van de aarde. In de volksmond wordt het fenomeen een "bloedmaan" genoemd.

Net zoals bij de maansverduistering van juli vorig jaar, hebben we ook nu weer te maken met een supermaan. Dat wordt gezegd wanneer de maan in haar perigeum staat, de plaats in haar baan waar ze het dichtst bij de aarde staat. 

Onze reporter Ann De Bie was in Genk in het Cosmodrome, één van de zes actieve volkssterrenwachten in ons land. Bekijk hier haar reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

En het was ook een wolfmaan. Inheemse Noord-Amerikaanse stammen gaven de manen namen. De eerste volle maan van het jaar wordt bij hen een wolfmaan genoemd.Deze drie fenomenen samen beleven we deze eeuw nog twee keer. De volgende bloedsuperwolfmaan valt in 2037.

Bekijk en geniet hieronder van het schouwspel door de ogen van onze surfers die vroeg uit de veren waren en hun fototoestel bovenhaalden:

Steven Piqueur
Bourgoyen in Gent
Yaron Vandermarliere
Zo zagen de Oostendenaars de maan.
Eddy VH
In Putte.
Rudi Leys
Martin Corlazzoli
In Grimbergen.
Bert Huysentruyt
Filip Lardon
In Wetteren.
Tom Smet
In Heverlee.
Jonas Debosscher
Jelle Soens
Guido De Vos
In Antwerpen.
Latest Victim
In Oostende.
Eddy VH
In Halle.
Tom Severs
Videospeler inladen...

Volg je ons al op Instagram?

Meest gelezen