Video player inladen...

Britse premier May stelt brexitplan B voor (en dat lijkt verdacht veel op afgewezen plan A)

De Britse premier Theresa May wil nog altijd niet weten van een uitstel of afstel van de brexit noch van een nieuw referendum. Tegelijk wil ze absoluut de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek openhouden, maar hoe dat moet, is niet duidelijk. Dat heeft ze in het Lagerhuis gezegd bij de voorstelling van haar nieuwe brexitplan.

Nadat haar met de EU onderhandelde overeenkomst over de nakende brexit vorige week met een historische meerderheid werd weggestemd in het parlement, moest premier Theresa May vandaag met een alternatief komen.

Haar toespraak tot het Lagerhuis bevatte echter niet veel nieuws. May wil geen brexit zonder akkoord met de EU uitsluiten; de enige manier om dat te vermijden, is haar brexitdeal alsnog goed te keuren. Ook kan er volgens haar geen sprake zijn van een uitstel van de brexit na 29 maart -de EU zou dat volgens haar toch niet toestaan- en evenmin van een tweede referendum, wat de Britse democratie zou ondermijnen en het land nog verder zou verdelen, aldus de premier.

May beloofde ook dat ze de grens tussen het Britse gebiedsdeel Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland zou openhouden, want dat is een onderdeel van het vredesakkoord voor die regio. Evenmin mag er echter een grens komen tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk en het was vooral op dat laatste vlak dat May de onrust wou wegnemen bij een deel van haar dwarsliggende Conservatieve partijleden en bij de Noord-Ierse protestanten van de DUP.

Voorts beloofde May om de verschillende partijen in het Lagerhuis nauwer te betrekken bij de brexit en ze betreurt dat Labourleider Jeremy Corbyn -in tegenstelling tot de andere oppositiepartijen- niet wou deelnemen aan haar overleg. May wil ook nauwer overleg met de deelregeringen van Wales en Schotland, maar ook met vakbonden, andere sociale organisaties en werkgevers.

Wat is er nu veranderd?

Veel overleg dus, maar wel weinig inhoud. Dat is de indruk die blijft nazinderen na de toespraak van May in het Lagerhuis. In feite heeft ze niets nieuws verteld en vooral bekende standpunten herhaald.

De vraag is of al dat overleg de bezwaren van haar Conservatieve partijleden zal wegnemen, zeker inzake de mogelijke scheiding die zou ontstaan tussen Noord-Ierland en de rest van het VK en een einddatum voor de "backstop" of "het vangnet", waarover nu de EU moet beslissen en waar de Conservatieven graag een einddatum voor zouden hebben. Die laatste kwesties kunnen mogelijk een deel van de Conservatieven en Noord-Ierse protestanten overtuigen, maar de nederlaag vorige week was zo groot dat ook dat weinig zoden aan de brexitdijk zou zetten.

Het enige wat opvalt, is dat May dus blijft vasthouden aan de geplande datum van brexit op 29 maart, dat is heel snel. Toch een ding: May verzekert dat de EU-burgers die in het VK wonen, dat zullen blijven kunnen doen en van dezelfde overheidsdiensten kunnen genieten als nu. Ze moeten ook niets betalen voor hun aanvraag tot regularisatie en wie dat wel al zou gedaan hebben, zou dat geld terugkrijgen. Eerder was gezegd dat EU-buitenlanders 65 pond moesten betalen.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake" over de toespraak van premier May:

Video player inladen...

Lia van Bekhoven verwacht parlementair initiatief om brexit uit te stellen

Correspondente Lia van Bekhoven verwacht dat het Britse parlement volgende week het initiatief naar zich toe zal trekken.  Dat zei ze vanavond in TerZake:  "Het is interessant wat er volgende week gaat gebeuren.  Dan gaat een aantal 'backbenchers' (niet de toppolitici dus) uit diverse partijen proberen om May  te forceren het hele brexit-proces te verdagen met ten minste negen maanden tenzij ze voor half februari inderdaad een akkoord heeft."

"Het parlement wil dat initiatief nemen om te voorkomen dat May de hele boel zo ver voor zich uitschuift dat er geen tijd meer is om te stemmen over alternatieve brexit-opties, zoals bijvoorbeeld een zachte brexit of zelfs een tweede referendum."

Bekijk hieronder Lia van Bekhoven in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen