Bruegel- en Boschkenner Roger Marijnissen overleden

In Ronse is kunstkenner Roger Marijnissen gestorven, op zijn 95e. Hij was een van de bekendste kunstcritici van ons land en een expert inzake oude kunst.

Roger Marijnissen was een van de belangrijkste kenners van het werk van de Pieter Bruegel de Oude en Jeroen Bosch, waarover hij verschillende standaardwerken schreef. Marijnissen was doctor in de Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde. Meer dan 30 jaar was hij departementshoofd van  het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel.

Uit het VRT-archief: "Ten huize van Roger Marijnissen" (1992): 

Video player inladen...

Marijnissen verzette zich - zonder blad voor de mond - tegen het onverantwoord omgaan met unieke en onvervangbare kunstwerken. Knoeiende restaurateurs en het te vaak verhuizen van kunstwerken voor tentoonstellingen noemde hij “erudiet vandalisme”. Marijnissen was ook een expert inzake vervalsingen.

Marijnissen schreef ook over hedendaagse kunst, onder meer ook een monografie over Jan Fabre. 

Uit het VRT-archief: een debat tussen Roger Marijnissen en Jan Hoet (De Zevende Dag, 2001):

Video player inladen...

Het nieuws van het overlijden van Roger Marijnissen is bekendgemaakt door de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten, waarvan Marijnissen lid was.  Een jaar of wat geleden schonk Marijnissen 3.000 boeken uit zijn persoonlijke bibliotheek aan het Museum voor Schone Kunsten van Gent, drie vrachtwagens vol.

Meest gelezen