Racisme of provocatie? Nuance bij de confrontatie tussen "Trump-jongere" en Indiaanse activist in VS

Het leek het videobeeld van het weekend: de "stand-off" tussen een tiener met een "Trump-petje" en een trommelende Indiaanse activist in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C.. Sommige media hadden het over racisme en spraken schande, maar in werkelijkheid lijkt het verhaal genuanceerder.

Het gebeurde vrijdag aan het Lincoln Memorial in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C., maar de video dook zondag op op sociale media. Daarin is een gespannen situatie te zien waarbij een tiener met een MAGA-petje ("Make America Great Again", de slogan van president Donald Trump) een oude Indiaanse man uitdagend in de ogen kijkt terwijl andere jongeren roepen.

Het gevolg: verontwaardiging alom over "racisme" en uitdagend gedrag tegen een oudere man van een etnische minderheid en dergelijke meer. Volgens nieuwe en langere videobeelden van het incident die de zender CNN in handen heeft gekregen, ging er echter een ander verhaal aan vooraf.

Zo blijkt dat de groep waarvan de "uitdagende jongeman" Nick Sandmann deel van uitmaakte, bestond uit studenten van een katholieke school uit Kentucky die in Washington deelnamen aan een anti-abortusmars. Aan het Lincoln Memorial stuitte de groep evenwel op zwarte mannen, Hebrew Israelites genoemd, die aanstoot namen aan de MAGA-petjes en  de jongeren begonnen uit te schelden.

De scholieren zouden daarop ook slogans zijn gaan roepen en de sfeer werd grimmig. Het kwam niet tot geweld, wel tot de minuten durende "stand-off" tussen Sandmann en de oude Indiaanse man en gewezen militair Nathan Phillips die zich in de melée gemoeid had. Volgens Sandmann was hij bang en was het niet de bedoeling om de Indiaanse man te provoceren. Phillips ziet dat anders en zegt dat de tiener hem bewust verhinderde om weg te gaan. "Wat die jongeren deden, maakt Amerika niet groter", vindt hij.

Hoe dan ook geeft ook de langere video niet echt uitsluitsel over wat er precies gebeurd is in Washington. Wel is het incident een waarschuwing om behoedzaam om te springen met videobeelden die soms een eenzijdig beeld van de werkelijkheid tonen.

Meest gelezen