Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA) over visa: "Is dit nu het schandaal van de eeuw? Het is een bijzaak"

N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt de reacties op de mogelijke malversaties met humanitaire visa "compleet buiten elke proportie". Hij noemt de kritiek op voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken "electoraal van bedoeling". "Is dit nu het schandaal van de eeuw", vraagt De Wever zich af.  Volgens hem is de redding van de christenen via humanitaire visa de hoofdzaak.

Het was onder anderen Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten die dit weekend zei dat Theo Francken "de calimero-helm niet hoeft op te zetten", nu hij onder vuur is komen te liggen in de kwestie van de humanitaire visa. N-VA-voorzitter Bart De Wever voelt zich niet aangesproken.

"Het is nu al dagenlang voorpaginanieuws, dat wordt gepusht van op alle banken. Iedereen is nu plotseling procureur, iedereen weet hoe de vork in de steel zit. Dat gaat compleet buiten elke proportie. Uiteraard is dat electoraal van bedoeling, daar zitten geen nobele bedoelingen achter. Men mag mij calimero noemen, ik ben niet bang daarvoor want ik reken erop dat mensen echt wel slimmer zijn dan dat."

De Wever noemt het mogelijke misbruik "vreselijk" en geeft toe dat toenmalig staatssecretaris Francken politiek verantwoordelijk is. Maar de hoofdzaak is dat de betrokken christenen zijn gered via humanitaire visa, aldus De Wever. "Als er mensen zijn die zeggen dat je de grootste humanitaire crisis kan beheren zonder daarbij één fout te maken, zonder je daarbij vatbaar te maken voor een oplichter, iemand die een slagje slaat uit een moeilijke situatie zoals we dat ook al gezien hebben bij Artsen Zonder Grenzen, Oxfam en de Verenigde Naties, wel die politicus mag zich komen melden."

"Is dit nu het schandaal van de eeuw, dat er bij visa eventueel zou afgeperst zijn?", vraagt Bart De Wever zich af. "Ik denk dat het een bijzaak is bij een heel belangrijke hoofdzaak: het redden van christenen uit de klauwen van IS."

Bekijk het interview met Bart De Wever (N-VA) in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen