Videospeler inladen...

Is diabetes type 1 straks beter te behandelen? UZ Brussel werkt mee aan hoopgevend onderzoek

Nieuw Europees onderzoek zou diabetes of suikerziekte mogelijks kunnen genezen. Dat laat het UZ Brussel weten. Het onderzoek zit nog in een beginfase maar de voorlopige resultaten zijn positief.

In België hebben tussen de 600.000 en 700.000 mensen diabetes. Maar dat aantal stijgt ieder jaar. Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij er een te hoog suikergehalte is in het bloed. Het teveel aan suiker heeft twee oorzaken: ofwel wordt er onvoldoende insuline aangemaakt in het lichaam ofwel werkt de geproduceerde insuline niet genoeg. Daardoor nemen de cellen onvoldoende suiker op en hoopt het op in het bloed.

Onderzoek focust op type 1-diabetes

Er zijn grosso modo twee types diabetes, type 1 en type 2. De eerste vorm komt het meeste voor bij kinderen of jongvolwassen. Het gaat over een  kleine groep van diabetespatiënten, minder dan 10%. Het lichaam maakt geen of onvoldoende insuline aan waardoor patiënten levenslang insuline moeten spuiten. Meer dan 90% heeft dus diabetes type 2. Dit komt meestal voor vanaf de leeftijd van 40 jaar.

Het Europese onderzoek, waar onder meer het UZ Brussel bij betrokken is, focust op de eerste groep, op type 1. Onderzoekers gebruiken daarvoor stamcellen, die gekweekt worden in de Verenigde Staten en transplanteren die cellen in een soort van buideltje in de arm. Daar ontwikkelen de stamcellen zich tot betacellen die vervolgens insuline gaan produceren. Door die nieuwe betacellen gaat de bloedsuikerspiegel vervolgens (deels) normaliseren. Op termijn zou de ziekte beter behandeld kunnen worden.

Wat zijn de gevolgen van diabetes?

Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag komt, zorgt dit voor problemen. Een te lage bloedsuikerspiegel of hypo zorgt voor een hongergevoel, zweten, hartkloppingen en duizeligheid. Belangrijk is dan snel iets suikerrijks te eten of te drinken.

Een te hoge bloedsuikerspiegel of hyper zal je niet direct voelen. Maar op lange termijn kan diabetes leiden tot problemen met hart en bloedvaten, ogen, nieren en voeten. Niet behandelen betekent een gevaar voor uitdroging en, bij personen met diabetes type 1, voor verzuring van het bloed.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen