Beiaardklokken die tijdens Franse Revolutie zijn gestolen in Ename teruggevonden in Frankrijk

Tien beiaardklokken die ooit in de Abdij van Ename bij Oudenaarde hingen, zijn teruggevonden in Frankrijk. Ze werden gestolen tijdens de Franse Revolutie, toen België deel werd van Frankrijk. Een Franse onderzoeker lanceert een oproep om de klokken terug te brengen naar Ename.

De Franse beiaardspecialist Eric Sutter ontdekte dat tien van de veertig klokken die oorspronkelijk in de voormalige Abdij van Ename hingen, nu in zeven verschillende kerken in Noord-Frankrijk hangen. Het gaat om klokken die bijna 360 jaar oud zijn, gebouwd door de bekendste klokkengieter ter wereld Pieter Hemony. Tijdens de Franse Revolutie (1789 –1799) werden abdijen en kerken afgeschaft, en werden de klokken en de beiaard in beslag genomen.

Komen ze terug?

Sutter doet nu een oproep aan de Franse overheid en de kerkbesturen daar, om de gestolen klokken terug te geven. "Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn praktische, financiële en juridische bezwaren. Die klokken zijn in Frankrijk beschermd, dus dat zal heel moeilijk gaan", zegt Guido Tack, beiaardkenner uit Ename.

Het belooft ook een heel dure klus te zijn. Daarom zoekt Tack een vrijgevige geldschieter die zijn of haar schouders onder het project wil zetten: "Het zou fantastisch zijn om de klanken van de beiaard weer in ons dorp te krijgen."

Meest gelezen