Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Filipijnse moslims stemden over autonomie voor de zuidelijke regio Mindanao

In het zuiden van de Filipijnen is een referendum gehouden over zelfbestuur voor het islamitische deel van het overwegend christelijke land. Wellicht steunt een grote meerderheid het akkoord dat eerder bereikt was tussen de regering en het MILF, de belangrijkste moslimrebellengroep.

Het akkoord was deels voorbereid door de vorige regering, maar werd in de zomer van vorig jaar ondertekend door de Filipijnse president Rodrigo Duterte en door de toplui van het Moro Islamic Liberation Front (MILF), de grootste moslimrebellengroep in het land.

Vandaag konden de 2,8 miljoen inwoners van het grote eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen stemmen over dag akkoord. Wellicht zal een grote meerderheid het vredesakkoord goedgekeuren.

Als dat zo is, komt er een een Bangsamoro Autonome Regio in dat deel van Mindanao en de kleinere Sulu-eilanden waar de moslims in de meerderheid zijn. Tegen 2022 moeten er dan verkiezingen gehouden worden voor een regionaal parlement en een minister-president van de regio.

Die regionale overheid zou dan de bevoegdheid krijgen over de lokale economie en infrastructuur en dan vooral de uitvoer van fruit en nikkel en de kweek van palmolie. De regering in Manila blijft bevoegd voor defensie, buitenlands beleid, veiligheid en de politie. (Lees verder onder de foto).

AP2003

Gras voor voeten van IS wegmaaien

De autonomie moet een einde maken aan een conflict dat al decennia woedt en 120.000 mensenlevens heeft geëist. In feite gaat de strijd van de moslimminderheid in de overwegend katholieke Filipijnen al terug tot de Spaanse koloniale tijd, de Amerikaanse controle (1898-1946) en zowat de hele periode van onafhankelijkheid van de archipel.

De belangrijkste guerillagroep, het MILF, heeft beloofd om zich te ontwikkelen tot een politieke partij, die dan wellicht de meeste invloed zal hebben in Bangsamoro.

Het is echter vooral bedoeld om het gras weg te maaien voor de voeten van meer radicale moslimgroepen zoals Grupong Abu Sayyaf, die banden heeft met Al Qaeda en meer recent ook terreurgroep IS. In 2017 jaar hebben extremistische moslimgroepen de stad Marawi op Mindanao ingenomen en het leger heeft er vijf maanden strijd voor nodig gehad om hen te verslaan.

Meest gelezen