AFP or licensors

Franse troonpretendent Henri d'Orléans (85) is overleden

De in België geboren Henri Philippe Pierre Marie d'Orléans, graaf van Parijs en hertog van Frankrijk, is op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn zoon Jean, graaf van Vendôme bekendgemaakt op zijn Facebookpagina. Henri d'Orléans was een afstammeling van de broer van de Franse koning Lodewijk XIV en was zodoende de troonpretendent van Frankrijk.

De graaf van Parijs Henri d'Orléans is op 85-jarige leeftijd overleden. "Met droefheid kondig ik de dood van mijn vader aan, die vanmorgen is overleden. Ik vertrouw hem toe aan uw gebeden", schrijft Jean d'Orléans op zijn Facebookpagina.

Het nieuws van het overlijden van Henri d'Orléans is bevestigd aan het Franse persagentschap AFP door de juridische adviseur van de d'Orléans, Dominique Chagnollaud de Sabouret.

Henri d'Orléans is geboren op 14 juni 1933 in Sint-Pieters-Woluwe, in ons land. De graaf van Parijs was een afstammeling van de broer van de Franse koning Lodewijk XIV.

Henri d'Orléans is ook een afstammeling van Philippe-Egalité, de vader van de laatste koning der Fransen, Lodewijk Filips. De dood van Henri d'Orléans valt los daarvan samen met de verjaardag van de onthoofding van Lodewijk XVI op 21 januari 1793.

Als tweede van 11 kinderen was Henri d'Orléans 66 jaar lang het hoofd van het Huis van Frankrijk. In 1957 ontving hij de titel van graaf van Clermont en trouwde hij met Marie-Thérèse von Wüttemberg, met wie hij vijf kinderen kreeg. In 1984 is het koppel officieel gescheiden. Een half jaar later trouwde d'Orléans met Micaela Cousino Quinones de Leon.

AFP or licensors

Meest gelezen